14.40 hod. - Naprostá většina problémů na Českobudějovicku byla spojena s vyvrácenými nebo polámanými stromy. "Na Budějovicku to bylo necelých šedesát stromů," uvedla ke škodám evidovaným dispečinkem HZS Vendula Matějů. Menší počet výjezdů se týkal problémů s vodou. Ze zatopených sklepů a podobných prostor se čerpala voda například ve Vrátě, v Novém Vrátě nebo v Hrdějovicích. Zásahy s čerpáním provedli jednotky HZS třeba i v Suchovrbenské ulici nebo na Pohůrce či v Hrdějovicích. Vodu dostávali hasiči i z výtahové šachty mateřinky na Vrchlického nábřeží v krajském městě.

Některá hlášení škod přitom docházela na dispečink i dopoledne, ačkoliv bouřka se uklidnila do půlnoci. "Ráno přijíždějí lidé do práce nebo jezdí pekaři se zbožím," uvedla Vendula Matějů příklady toho, jak dochází k nahlašování škod s mírným zpožděním v dalších vlnách.

14.23 hod. - Na železniční trati mezi Velešínem a Kaplicí popadaly další stromy. Provoz tak bude obnbovený nejdříve večer. 

14.11 hod. - V jižních Čechách je bez elektřiny stále ještě 14 400 domácností (oproti ranním 37 000). Aktuálně jsou největší omezení na Jindřichohradecku (5 100 domácností), Táborsku (3 700 domácností), Českokrumlovsku (3 000 domácností). 

12.43 hod. - Noční bouřka na Písecku zaměstnala profi i dobrovolné hasiče, kteří odklízeli hlavně popadané stromy. "V noci na středu jezdily obě jednotky. Likvidovaly hlavně popadané stromy v okolí Písku, ale následky bouřky nebyly zdaleka tak dramatické, jako v minulém týdnu," shrnul za písecké dobrovolné hasiče velitel jednotky Lukáš Nebes.

Dobrovolní hasiči z Písku měli v noci na středu opět plné ruce práce.Dobrovolní hasiči z Písku měli v noci na středu opět plné ruce práce.Zdroj: Archiv SDH Písek

Noční bouře doprovázené silným větrem napáchaly škody hlavně v lesích na severním Písecku. "Je to třetí bouřka během druhého týdne. Největší malér je kolem Vltavy v oblasti Podolského mostu, kde nám padly nějaké stovky kubíků. Je tam potřeba prořezat cesty a uklidit turistické trasy," ředitel Lesů města Písku Václav Zámečník a dodal, že stromy jsou po deštích podmáčené a padají i samy od sebe bez přičinění větru. Lidé by tak měli být při pohybu v lese maximálně obezřetní.

11.56 hod. - Podle mluvčího ED.G Romana Šperňáka noční bouřky z úterý 29. na středu 30. června zasáhly na Táborsku nejvíce v okolí Želče či Zlukova. "Jde o lokality na Veselsku a Soběslavsku, kde v noci padaly stromy a naši zaměstnanci tam řeší poruchy na elektrickém vedením asi na šesti místech," vysvětlil.

Zajištění vysokého napětí prováděli energetici například v lese u Hlavatců, kde dopoledne byli lidé ještě bez proudu. Živel tu v noci zlomil osiku, která narušila vysoké vedení.

Nejhorší situace je kolem Želče na Soběslavsku, kde noční bouřky v noci na středu 30. června lámaly stromy. Jeden skončil v lese na vysokém vedení.Nejhorší situace je kolem Želče na Soběslavsku, kde noční bouřky v noci na středu 30. června lámaly stromy. Jeden skončil v lese na vysokém vedení.Zdroj: Deník/Lenka Pospíšilová

Na kopci u vysílače u Hlavatců provedli zajištění, aby v lokalitě nedošlo k úrazu eklektickým proudem. Pokud to bude po odklizení zlomeného stromu v pořádku, opět místo odjistí od zkratů.

Technici nejdříve opravují vysoké napětí, potom se připojují jednotlivé domácnosti. Některé opravy by měly být vyřešeny, někde se čeká na odklizení polomů. Výpadek byl hlášen také v Dírné.

11.18 hod. - Správa železnic hlásí, že obnovení provozu na vlakové trati z Českých Budějovic do Horního Dvořiště předpokládá kolem 11. hodiny.

11.16 hod. - Aktuálně jsou největší omezení v dodávce elektřiny na Jindřichohradecku (5 500 domácností), Táborsku (3 900 domácností) a na Českokrumlovsku (3 900 domácností). 

9.54 hod. - V jižních Čechách je s omezením dodávek elektrické energie momentálně zhruba 26 tisíc domácností, což je o jedenáct tisíc méně, než ráno. Podle podle mluvčího energetické společnosti EG.D Romana Šperňáka poruchy byly během noci po celém kraji, ale aktuálně je nejvíce omezené území v jihovýchodních částech okresů České Budějovice, Český Krumlov a jihozápadní část okresu Jindřichův Hradec. "Jedna z nejzávažnějších poruch byla v okolí Velešína, kde se nám povedlo velmi rychle připojit náhradním zdrojem čistírnu odpadních vod, která  jinak mohla ohrožovat přehradu Římov," informoval Roman Šperňák.

9.23 hod. - Z dálkových železničních spojů je stále mimo provoz trať z Budějovic na Strakonice. V úseku Číčenice – Dívčice je provoz nyní veden pouze po jedné ze dvou kolejových tratí. Za místem omezení lze očekávat navýšení zpoždění vlaků cca o 5 - 15 minut. Porucha by měla být odstraněna kolem 10. hodiny. Mimo provoz je také trať z Budějovic na Linec. 

Přerušený provoz je i na dalších tratích:
Blatná - Nepomuk
Číčenice - Dívčice
Rybník - Lipno nad Vltavou
Písek - Zdice
Tábor - Bechyně
Veselí nad Lužnicí - Jindřichův Hradec

7.49 hod. - Podívejte se, kde stále nejezdí vlaky:

7.15 hod. - V jižních Čechách je momentálně podle mluvčího energetické společnosti EG.D Romana Šperňáka s omezením dodávek elektrické energie zhruba 37 tisíc domácností. "Poruchy byly během noci po celém kraji, ale aktuálně je nejvíce zasažené území v jihovýchodních částech okresů České Budějovice, Český Krumlov a jihozápadní část okresu Jindřichův Hradec," uvedl a dodal: "Nejčastějším důvodem poruch jsou pády stromů a větví do vedení a utržení izolátorů. Na opravách následků nočních bouřek intenzivně pracujeme od první chvíle."

Zrušený koncert Chinaski v Budějovicích:

6.52 hod. - Během úterního večera a noci na středu postupovalo přes Českou republiku k severovýchodu pásmo velmi silných bouřek. Ty byly doprovázeny zejména silnými nárazy větru, které přesahovaly 90 km/h. Nárazy větru 94 km/h byla podle informací Českého hydrometeorologického ústavu zaznamenány například v Temelíně či Kocelovicích.

Dechero: Nárazy větru spojené s bouřkovým systémem postupujícím přes naše území působily škody prakticky v celém státě. Bouřky uplynulé noci tedy můžeme označit jako derecho, které nezasáhlo pouze Českou republiku, ale i sousední Německo. V Ingolstadtu zaznamenali náraz větru 115 km/h. Charakteristické pro derecho je právě rychlý pohyb přes více států, kde působí rozsáhlé škody nárazovitým větrem. Velmi silné derecho zasáhlo Česko např. 25. června 2008 nebo 11. srpna 2017. V následujících dnech bude počasí klidnější. Bouřky se budou vyskytovat jen výjimečně a nebudou tak silné. Také teploty budou nižší, většinou do 25 °C. Zdroj: chmi.cz

5.55 hod. - Jak jsme již informovali, v souvislosti s bouřkou měli hasiči do úterních 22. hodiny zhruba dvě stovky výjezdu. "Poté již byla situace výrazně klidnější. Do půl páté ráno vyjeli ještě ke čtyřiceti událostem, respektive k odstraňování popadaných stromů," uvedla ve středu v časných ranních hodinách Vendula Matějů.

Ve středu ráno by měly být všechny silnice na jihu Čech průjezdné. Opatrnost je však nutná ve Veselí nad Lužnicí v ulici U Štědroňských, kde se v noci vyvrátil strom tak nešikovně, že s sebou vzal kus krajnice. Místo je označené dopravními značkami.

Bouřka ve Větřní.
VIDEO: Silná bouřka zasáhla jižní Čechy. Hasiči vyjeli za tři hodiny dvěstěkrát

Stále zůstávají mimo provoz kvůli popadaným stromům a poškozenému trakčnímu vedení některé úseky železničních tratí. Postupně se budou poruchy odstraňovat a tratě zprovozňovat.

Nyní vlaky nejezdí na úsecích:
Veselí nad Lužnicí - Jindřichův Hradec
Střezimíř - Chotoviny
Praha - České Budějovice
Tábor - Bechyně
Písek - Zdice
České - Budějovice - Horní Dvořiště
Rybník - Lipno nad Vltavou
Blatná - Neppomuk
Zliv - Číčenice

Ve středu by k nám mělo být již počasí příznivější. Podle českobudějovické meteoroložky Evy Plášilové mělo být většinou oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 20 až 23 °C, na horách 15 až 18 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 6 m/s.