V úterý hlásily jihočeského nemocnice pomalý, ale stabilní pokles počtu hospitalizovaných pacientů. „Do dvou týdnů bychom se mohli dostat na stav před Vánoci,“ přiblížila předsedkyně představenstva nemocničního holdingu Zuzana Roithová. Včera ale sdělila, že lidí v nemocnicích mírně přibylo, hlavně v prachatickém a strakonickém okrese.

„Ano, to mohu potvrdit, máme jich teď jednapadesát,“ uvedl ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala. „A máme i pacienty ve velmi vážném stavu.“

Když bylo v jihočeských nemocnicích nejhůř, tedy na přelomu října a listopadu, leželo v nich téměř lidí 700 lidí ve vážném stavu, teď jich je kolem 400 stovek.. „Pacientů na umělé plicní ventilaci je zhruba pětadvacet, včetně těch, kteří k nám byli přivezeni z jiného kraje,“ doplnila přesná čísla Zuzana Roithová.

Pokud jde o personál, nemocnice jsou na tom poměrně dobře. „V podstatě teď velké potíže nemáme, pokud jde o ty nakažené covidem, je to relativně příznivé,“ dodala. „V žádném případě úbytek personálu u nás nemá vliv na provoz nemocnice nebo na péči o pacienty.“

Kraj má po Praze nejvíc naočkovaných

První dávku zatím dostalo na jihu Čech téměř 15 tisíc lidí z necelých 644 tisíc obyvatel (23,1 osob na 1 000 obyvatel). Ve většině případů jde o zdravotníky, obyvatele domovů důchodců či pracovníky v sociálních službách. Druhou dávku má zatím něco několik stovek lidí.

Po Praze jsou jižní Čechy zatím nejproočkovanějším krajem Česka. Nejhůř je na tom Ústecký kraj, kde vakcínu dostalo zatím 9,3 osob na 1 000 obyvatel.