Jakou krásu skrývá hlavní vchodová brána, tzv. brána Rožmberská, do areálu vyšebrodského kláštera, v minulosti tušili asi jenom památkáři. Nyní na bráně barevně září díky loňské rekonstrukci nádherné renesanční malby. Nejprve ozdobily čelní stranu brány, později také stranu vnitřní. Renovaci brány, ale i příští plány kláštera přiblížil Eduard Beneš, stavební technik kláštera a také jednatel společnosti Bernardinum, která s klášterem spolupracuje.

Eduard Beneš, stavební technik kláštera a také jednatel společnosti Bernardinum.Zdroj: Deník / Zuzana KyselováNovou fasádu mají i obě křídla brány…
Loni se nám díky příspěvku z Programu záchrany architektonického dědictví podařilo restaurovat i vnitřní stranu brány a odhalit původní nástěnnou renesanční malbu. Tím se nám podařilo celou bránu rehabilitovat, protože máme hotovou i střechu a podařilo se dokonce zrekonstruovat i původní dřevěná vrata. Vstup do kláštera je po letech tedy opět reprezentativní.

Na budově, která je součástí brány, se již žádné malby nenašly?
Na odhalené renesanční malby navazuje původní barokní omítka. Zvažovali jsme, jak budou ty dva slohy vypadat vedle sebe, ale dopadlo to dobře. Pod tou barokní vrstvou jsou také nějaké malůvky, ale už ne tak velká nástěnná malba, a památkáři se shodli, že nemá smysl je odkrývat, když byla ta barokní vrstva pěkně zachovalá.

Skrývají další klášterní budovy také nějaké malby?
Malby jsou určitě i na dalších objektech. Vždy, když opravujeme nějakou fasádu, narazíme přitom na starší vrstvy a pak je na dohodě s památkáři, co z toho se bude prezentovat a jestli se to hodí do koncepce klášterních budov.

Co v klášteře plánujete letos?
Letos máme v plánu hodně zajímavou akci. Ministerstvo kultury nás opět finančně podpořilo, tak znovu postavíme oranžérii dole u rybníka, kterou jsme byli nuceni pro její špatný a neopravitelný stav rozebrat. Teď ji tedy budeme stavět znova. Až přijedete na podzim, už bude stát. Práce zahájíme v červnu. Díky vrácení majetku klášteru už nemusíme být odkázáni pouze na dotace. Tak opravujeme i stodolu v areálu Bernardina, kde bychom chtěli pro klášter vybudovat štěpkovou kotelnu.