Městečko je krůček od toho, aby se postupně začalo vizuálně měnit v ještě půvabnější, než je doposud. Aktuální situaci nám přiblížila starostka Lenka Schwarzová. „Koncem května podepsal smlouvu s dodavatelem jihočeský kraj, nás to čeká zhruba za týden. Čekáme ještě na zastupitelstvo, pak posíláme data jihočeskému kraji – a pak už by se vše mělo doopravdy rozjet,“ vysvětluje starostka. V těchto dnech postupně začíná v Rožmberku letní vodácká a turistická sezóna, které by se ale měly stavební práce vyhnout. „ Pokud někdo nepovažuje za sezónu září, tak by se jí to nemělo dotknout,“ říká starostka.

Zahájení stavby by mělo vypuknout koncem září, a bylo koncipováno tak, aby práce mohly pokračovat až do podzimních měsíců. Stavba má začít u benzinového čerpadla na vyšebrodské výpadovce – a pokračovat před restaurace a penziony na takzvaném severním náměstí. Na jaře by měla být spuštěna etapa od druhého konce Rožmberka až po část náměstí, kde stojí i radnice. Hotovo by mělo být ještě před sezónou 2018. Příští rok tedy návštěvníci spatří zcela nový Rožmberk s kamenným náměstím.

Jan Bartuška alias Vilém z Rožmberka (v popředí) a neodmyslitelný Petr Vok Zdeněk Krajíček (za Vilémem) mají své role doopravdy rádi.
Vok léčí neduhy, Vilém si bere podruhé Polyxenu

„Pevně věřím, že když se do toho zapojilo tolik nadšených a šikovných lidí, tak to dobře dopadne,“ chválí si Lenka Schwarzová spolupráci s jihočeským krajem, díky které Rožmberk získal například i slevu na projekt náměstí.
V dobách příprav této významné akce byl ještě jihočeským radním pro dopravu starosta Větřní Antonín Krák. Zeptali jsme se jej, jak náročné je připravit investiční akci takového významu.

„V první řadě jde o akci, která nemá význam jen pro obyvatele Rožmberka, ale i pro všechny, kteří tudy projíždí. Její příprava je sousto tak na dva tři roky. Jsem velice rád, že jsem mohl na přípravě spolupracovat s paní starostkou Schwarzovou, ktrá na mě – jak se říká – doslova ležela, abychom vše zrealizovali co nejdříve.Povedlo se, máme vysoutěženou firmu, jsme připravení, což znamená, že v září můžeme akci spustit,“ konstatuje Antonín Krák a dodává, že Rožmberk po realizaci plánovaných úprav rozkvete. „Nejde o to jen vše počernit a dát tam klasickou balenku. Snažili jsme se přizpůsobit některé prvky historickému rázu města . Bydlím nedaleko města Rožmberk a jsem rád, že – díky paní starostce Schwarzové – se nám podařilo to, o co jsme se snažili už několik let.