I přes komplikace způsobené coronavirovou pandemií se nám, za podpory Jihočeského kraje, podařilo, byť s tříměsíčním zpožděním, uskutečnit komisní hodnocení vzorků přihlášených produktů.
Velmi nás potěšilo zapojení čtrnácti nových účastníků a meziroční nárůst celkového počtu přihlášených potravin téměř o čtvrtinu.
Mezi oceněnými výrobky nechybí inovativní produkty, například pivo s chlorelou, čaj z kotvičníku nebo kefír z kozího mléka.
Právo užívat značku CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY nově získal například bezlepkový zákusek z Kaplice, pivo z Českého Krumlova nebo višňovice z Blatné. Potěšující je čím dál častější zapojení podniků zemědělské prvovýroby, snažících se o zpracování zejména živočišných komodit do podoby potravin s vyšší přidanou hodnotou.
Projekt přihlašovatelům přinese, kromě přímé propagační podpory, také systémové vzdělávání například v oblasti legislativy nebo marketingu. Plánujeme vydat souhrnný sborník nejúspěšnějších dobrot letošního ročníku v tištěné i v elektronické formě. Výrobcům zprostředkováváme jejich prezentaci a prodej na veřejných akcích. Snažíme se o jejich zviditelnění zejména v regionálních médiích. Dalším bonusem je usnadnění průniku úspěšného jídla a nápojů do partnerských „kamenných obchodů“ a obchodních sítí i zviditelnění v oblasti cestovního ruchu. Pravidla soutěže motivují účastníky k orientaci na lokální jedinečnost a paradoxně i ke vzájemné spolupráci.
Slavnostní vyhlášení výsledků plánujeme 12. září 2020, v rámci konání soutěží v dřevorubeckých disciplínách ve Sportovně – relaxačním areálu v Hluboké nad Vltavou.
Hana Šťastná, ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje