Tuto elektroniku však nikdy nevlastnil. Na inzeráty reagovaly nejméně tři desítky poškozených z celé republiky. Zboží, za které muž vyinkasoval peníze předem, nikdy nedodal. Více než 60 tisíc korun použil pro vlastní potřebu. Trestní stíhání proti obviněnému je vedeno na svobodě.

"Tento případ není ojedinělý," říká mluvčí českokrumlovské policie Lenka Pokorná. "Podobných případů žel stále přibývá a nejsou výhradně jen majetkového charakteru. Anonymní prostředí internetu dnes bohužel skýtá celou řadu příležitostí, jak někoho podvést a připravit jej o peníze, jak někomu třeba vyhrožovat, vydírat ho, pomlouvat jej apod."

Připravy na natáčení historického filmu v Českém Krumlově jsou v plném proudu.
V Českém Krumlově se chystá natáčení historického filmu pro studio Walt Disney

Při nákupu na internetu je naprosto nezbytné zjistit si co nejvíce informací o prodejci a pokud to podmínky dovolují zaplatit až při převzetí zboží. Je lepší volit variantu přímého odběru v některých z prodejen internetového obchodu, kde si můžete zboží v klidu prohlédnout a převzít.

"Pokud se stanete obětí takového podvodníka,"nabádá Lenka Pokorná. "Je třeba se neprodleně obrátit na policii. V takových případech je dobré doložit všechny dostupné důkazy, jako například emailovou korespondenci s prodejcem, print screen jeho stránek, kontakt na něj apod. Podstatně se tím zvyšuje naděje na jeho vypátrání."