Milion korun už uvolnila z finančních rezerv jihočeská metropole na pokračující likvidaci následků vichřice z 8. července. Podle náměstka primátora Iva Moravce by úklid v Českých Budějovicích měl skončit tento týden. Pokračovat ale budou třeba práce v městských lesích nebo posuzování zdravotního stavu stromů poškozených jen částečně.

Nákladní auta odvážející nařezaná polena z padlých kmenů bylo možné v minulých dnech vidět například v Branišovské ulici nebo u vodáckého kanálu Lídy Polesné. „Odhadem padlo ve městě tisíc kubíků,“ říká Ivo Moravec a doplňuje, že v majetku Lesů a rybníků města Českých Budějovic se jedná přibližně o stejnou škodu.

Někde na této louce mělo dojít k trestnému činu znásilnění. Viděli jste pachatele? Informujte policii na čísle 158.
Znásilnění cizí osobou je na jihu výjimečné, většinou je pachatel z rodiny

V krajském městě byly poškozeny parky kolem centra, na Pražském předměstí nebo Stromovka. V budějovických lesích to byly hlavně porosty u Mokrého, kde padlo asi 700 kubíků a dalších zhruba 300 kubíků šlo k zemi jako jednotlivé stromy. „Velkou paseku způsobila bouře na Vrbenských rybnících,“ upozornil Ivo Moravec, kde vichr také řádil v blízkém okolí města. Podél výpadovky na Písek je nyní náhle prosvětlen výhled jižním směrem a řada pařezů ukazuje, že neodolaly silné ani slabší kmeny, v drtivé většině zdravé. Ivo Moravec ale zdůraznil, že naštěstí při vichřici nedošlo k žádným zraněním.

Zatímco úklid v městských parcích a na ulicích Českých Budějovic měl přednost a měl by skončit tento týden, likvidace škod třeba u Vrbenských rybníků se určitě protáhne. „Prostor bude dán do pořádku, aby byl bezpečný,“ zdůrazňuje Ivo Moravec. Žádá ale veřejnost, aby ve svém zájmu byla při pohybu v okolí stromů ve městě i mimo něj opatrná. Celkové škody budou pro město zřejmě ve výši několika milionů korun.