Odborníci upozorňují na to, že spousta řidičů změní zavedené zvyklosti a to může hodně negativně ovlivnit bezpečnost provozu. Především se při cestách na dovolenou vyráží na dlouhé jízdy, kdy pozornost může ovlivnit únava. Uzavírky, objížďky a kolony jsou potom další zkouškou pro nervy všech účastníků provozu. A nejde jen o řidiče. Nervózní mohou být třeba i mladší spolujezdci, kteří pak dávají najevo své rozhořčení zarputilým opakováním zdánlivě nevinného dotazu : Už tam budeme?

Policisté už tradičně na příští dny chystají dopravní opatření, která mají k bezpečnosti na silnicích přispět. „Začínáme v úterý,“ říká jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. Zvýšený dozor nad silnicemi, do kterého se zapojí nejen hlídky z dopravního inspektorátu, ale také ostatní složky policie, především pořádková, má trvat zhruba tři týdny.

Hlavně víkend po vysvědčení

"Hlavně se zaměříme na pátek, sobotu a neděli,“ říká o nejbližších dnech Milan Bajcura. Ve čtvrtek se například policisté chystají k posílení bezpečnosti na přechodech při akci Zebra se za tebe nerozhlédne.

Odborníci připomínají, že největším nepřítelem bezpečnosti je spěch a dodávají, že tragédie prázdninových nehod tkví především v tom, že velká část vozidel je plně obsazena.