Na Českokrumlovsku se do akce pravidelně zapojují policisté z obvodního oddělení Lipno nad Vltavou, Horní Planá, Český Krumlov a Větřní. Bylo tomu tak i v pondělí 4. července 2022, kdy na Lipno vyrazili policejní preventisti Lenka Pokorná a Miroslav Šupík a společně s lipenskými policisty, kteří disponují motorovým člunem, se zúčastnili celorepublikového bezpečnostně preventivního opatření „Bezpečně u vody“ spojeného s bezpečnostní akcí „Řídím, piju nealko pivo“.

Zdroj: PČR

"Lipensko je známou rekreační lokalitou, ve které se v letní sezóně navyšuje počet návštěvníků a rekreantů, kteří využívají vodní plochu k provozování různých aktivit a sportů. Lipenští policisté dohlíží na bezpečný provoz na vodní nádrži. Zaměřují se na kontroly malých plavidel, jejich správné označení, technické vybavení, celkový stav, ale i na kontrolu průkazu vůdce plavidla a lodního osvědčení," přiblížila Lenka Pokorná. "Vzhledem k letním měsícům budou policisté k vodním plochám vyjíždět pravidelně a dohlížet na bezpečný provoz plavidel, ale i preventivně působit na rekreanty na březích."

Kdo dodrží pravidla, dostane odměnu

V rámci opatření „Bezpečně u vody“ provádějí policisté kontroly dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů či užití jiných návykových nebo psychotropních látek. Na to navazuje kampaň „Řídím, piju nealko pivo“ která je věnována zákazu požívání alkoholu či jiných návykových nebo psychotropních látek při řízení vozidel na komunikacích, ale i plavidel na vodních cestách. Když policisté nezjistí žádné porušení zákona, čeká řidiče, ale i vůdce plavidla zajímavá odměna, kterou je láhev či plechovka nealkoholického piva a jednorázový alkohol tester. "Veškeré provedené kontroly byly bez závad, což policisty velmi těší," dodala preventistka.

Vernisáž nové dlouhodobé výstavy o Zvonkové v hornoplánském domku Adalberta Stiftera.
Zaniklá Zvonková před vámi znovu ožije na nové výstavě v Horní Plané