Za půl roku se sejdeme znovu a uvidíme. Asi tak by se zjednodušeně dala nazvat situace na Vyšebrodsku po včerejším dni. Namísto sepisování dlouhých vysvětlujících dopisů se totiž včera policejní prezident Martin Červíček osobně posadil k jednomu jednacímu stolu se starosty a starostkou všech obcí a měst, kterých se bude v regionu Vyšebrodska týkat v nadcházejícím roce takzvaná optimalizace policejních služeben.

Jak už Deník několikrát informoval, policie si provedla analýzu zatíženosti všech policejních oddělení v kraji. Výsledkem jsou organizační změny, které ovšem na podzim vyvolaly nesouhlas a protestní petici především kvůli obavám ze zrušení policejního obvodního oddělení ve Vyšším Brodě.

A byť se po včerejšku žádná optimalizace neruší, dá se říci, že nikdo neodcházel zcela nespokojen.
„Myslím, že to bylo velice korektní jednání, takových kdyby bylo víc," okomentoval setkání s policejním prezidentem starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek.

A k čemu se vlastně došlo?
„Došli jsme ke vzájemnému porozumění, že se situace bude velmi podrobně vyhodnocovat po čtvrtletích a že se minimálně v létě příštího roku sejdeme a řekneme si, jestli ten model, který my jsme připravili, je plně funkční a plně zajišťuje bezpečnost obyvatel 
v tomto regionu," řekl Deníku policejní prezident Martin Červíček.

Jak dále policejní prezident dodal: „Představili jsme variantu řešení uspořádání policie ve Vyšším Brodě a v Lipně nad Vltavou jak by měla být fungovat v rámci tohoto jednoho celku, ale seznámili jsme představitele samosprávy i s fungováním služby, tedy jak bude organizovaná a kolik lidí bude vykonávat jakou činnost."
A to byly asi nejpodstatnější informace, které lidé na Vyšebrodsku potřebovali znát.

„Dodneška jsme neslyšeli, jak by vlastně měl provoz nového uspořádání měl fungovat. A to už teď víme," řekl k výsledku pracovního jednání starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák. Zatím je spokojen s tím, že by tu mělo být přece jen o dva policisty ve službě víc, než bylo původně avizováno. „Poprvé jsem také dnes slyšel, jaký bude vůbec způsob fungování služebny ve Vyšším Brodě. Nebude to tak, že by vedoucí se zástupcem oba seděli na Lipně, ale po ranní poradě zůstane například velitel na Lipně a zástupce odjede úřadovat do Vyššího Brodu," doplnil starosta Zálešák. Neztratí se tedy kontinuita a přímé spojení s lidmi z města.

Na otázku, zdali v republice bylo víc takových regionů, které by přímo protestovaly proti nadcházející policejní reorganizaci, Martin Červíček odpověděl:
„Myslím, že ne. Všude to je o komunikaci a myslím, že je úplně normální bavit se s představiteli místní samosprávy o tom, jak má být policie uspořádaná a co všechno bude zajišťovat. To je jeden jediný cíl. My prostě zajišťujeme bezpečnost ve všech regionech a máme jasnou představu o tom, jak v roce 2013 policie přeskládáme a jsme přesvědčeni o tom, že i systém služby zajistí ty úkoly tak, jak jsem avizoval."