Vedení obcí a měst a obyvatelům, kteří už se o chystaných změnách dozvěděli, se většinou nelíbí a nesouhlasí 
s nimi.

Jak včera Deníku namítl policejní krajský mluvčí Jiří Matzner, jihočeská policie si provedla analýzu zatíženosti všech policejních oddělení 
v kraji, a to s ohledem na vytíženost jednotlivých oddělení i policistů. Policie je podle něj, stejně jako ostatní policejní ředitelství v republice, limitována přidělenými finančními prostředky i stanovenými početními stavy policistů.

Nicméně i po případných změnách chce zajistit podobné dojezdové časy policejních hlídek nebo stejně kvalitně zpracované a vyšetřené případy. „Optimalizace je plánována od 1. ledna 2013. V teritoriu Vyšší Brod a Lipno bude působit 20 policistů. Policisté sloužící v terénu neubudou, nemění se ani vozový park," uvedl Jiří Matzner.

O co vlastně půjde a jak by měly změny vypadat?

Podle dostupných informací by se dosavadní obvodní oddělení ve Vyšším Brodě mělo přestěhovat do Lipna nad Vltavou. Vyššímu Brodu by byla zachována služebna otevřená údajně dvě hodiny týdně. „Podle mého to ale bude fungovat jen dočasně. Pokud to dejme tomu za rok vyhodnotí a zjistí, že kvůli dvěma hodinám musí temperovat celý objekt a že je to nehospodárné, tak mohou klidně skončit i ty dvě hodiny," naznačuje neradostné vyhlídky starosta Milan Zálešák.

Nejde ale jen o hospodárnost či nehospodárnost. Jde hlavně o bezpečí a rychlost případného zásahu.
„Není to šťastné řešení," míní převor vyšebrodského kláštera Justin Berka. „Doufáme, že zdravý rozum zvítězí. Jsme napojeni na centrální pult ochrany. Zatím, i když nastal třeba planý poplach, tady byli policisté vždycky včas," dodal převor s obavou, že tomu už tak být možná nemusí. O památkách kláštera, potažmo o největších vzácnostech typu Závišova kříže, netřeba mluvit.

Ovšem policejní statistika mluví jinak. Podle policejního mluvčího Jiřího Matznera provedená analýza ukázala některé rozdíly mezi policejními odděleními v kraji. Početní stavy policistů ne vždy odrážely zatíženost oddělení. Analýza zohledňuje vytíženost oddělení, rozlohu teritoria, počet obyvatel, počet policistů, počet řešených případů, počet oznámení, počet dopravních nehod a podobně.
Hlavním důvodem změn by mělo být šetření peněz a sloučení dvou oddělení, která pracují nedaleko od sebe. Jak ale z argumentů dále vyplývá, šetření se pravděpodobně dotkne i počtu policistů.
„Nejsmutnější na tom je, že po sloučení tady bude dvacet policistů na celou oblast, zatímco teď jich slouží ve Vyšším Brodě tuším 16 a na Lipně 12," vypočítal včera starosta Zálešák.

Změny se dotknou tím pádem také Loučovic, Malšína, Rožmberka nad Vltavou nebo Horního Dvořiště.
„Absolvovali jsme s policií dvě jednání, na obou nás přesvědčovali o výhodách této změny, ale já mám pocit, že všechny naše námitky jsou marné a že je už rozhodnuto," řekl včera starosta Horního Dvořiště Zdeněk Kemény. „Jsme tady na pomezí regionu a je možné, že tím přejdeme pod Kaplici," dodal. Podle něj je sice občanům teoreticky jedno, jaký policista a odkud do obce přijede, ale s principem celé změny nesouhlasí. „Nerozumím tomu, proč by se měla přemístit policie z města, které má dva tisíce šest set obyvatel do obce se sedmi sty lidmi. Pravdou je, že na Lipně sice je velký turistický ruch, ale ve Vyšším Brodě také," připomněl Kemény.

Je tu zcela zřejmá naprosto jiná skladba turistů i míst, která potřebují ochranu. Zatímco na Lipno míří spíše rodiny s dětmi a s nadsázkou řečeno, přehradu nikdo neukradne, Vyšší Brod a Rožmberk nad Vltavou jsou centrem památek a pamětihodností nedozírné ceny. A o tom, co dokáží alkoholem posílení vodáci a vandalové už se popsaly stohy papíru. Bez policejního dohledu ale region nezůstane.

Hlídky budou vysílané do všech jeho částí tak, jak je tomu dosud. Na adresu policie starosta Milan Zálešák uvedl: „Řekli nám, že my jako starostové bychom měli vědět, kde nás nejvíce bota tlačí, ve kterých dnech a hodinách tu máme největší problémy. Vytipovat to není těžké. Bývají to pátky a soboty. Ale tenhle problém mají všude, v celém regionu, takže těžko mě někdo přesvědčí, že v kritických dnech a hodinách budou policisté na všech místech."