„Dne 3. ledna byla podána obžaloba na inspektora obvodního oddělení Policie ČR Třeboň pro zločin zabití a přečin zneužití pravomoci úřední osoby. Věc jsme předali Krajskému soudu v Českých Budějovicích,“ uvedl pro Právo šéf budějovických krajských žalobců Petr Cigánek. Policistovi může hrozit až deset let odnětí svobody.

Informace potvrdil Deníku českobudějovický státní zástupce Marcel Faktor. "Předmětem obžaloby je jeho služební zákrok ze dne 5. srpna 2020 proti osobě v chatové osadě u obce Smržov. Jednání obviněného je kvalifikováno jako zločin zabití a přečin zneužití pravomoci úřední osoby. Obžaloba byla podána ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích. Pro konkrétní informace ohledně dalšího postupu soudu je nutno se obrátit na tento soud přímo," vysvětlil Faktor.

 Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), podle jejíž závěrů policista vystřelil na muže hned třikrát. Jak již loni pro Deník uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová, policista společně se svým kolegou jeli na základě oznámení do chatové oblasti, kde se měl vyskytovat muž, který pod vlivem alkoholu poškozoval vnitřní vybavení užívané chaty.

Policejní páska u chaty v chatové oblasti u rybníka Dvořiště na Lomnicku je stále němým svědkem středečního večerního zásahu policie, při kterém byl zastřelený pachatel.
Policista, který při zásahu u Smržova zastřelil muže, čelí obvinění ze zabití

"Po příjezdu na místo policisté spatřili muže, který přicházel k chatě a jevil známky ovlivnění alkoholem. Jeden z policistů použil služební zbraň jako donucovací prostředek, mířil jí na muže a vyzýval jej, aby si lehl, muž však nereagoval a směřoval k policistovi. Ten následně na muže vystřelil, a i když jej zasáhl a případný útok od něho již nehrozil, střelil jej ještě dvakrát," popsala mluvčí.

Na základě detailního dokazování, mimo jiné znaleckých posudků z oborů soudního lékařství, balistiky, biomechaniky a psychiatrie, policejní orgán GIBS podle Ivany Nguyenové uzavřel, že ze strany zakročujícího policisty se jednalo o exces z nutné obrany spáchaný ve stavu silného psychického rozrušení. Proti policistovi bylo 20. dubna 2021 zahájeno trestní stíhání pro zločin zabití a přečin zneužití pravomoci úřední osoby.

Podobný případ nepamatuje ani současné vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIPS). Za usmrcení člověka během posledních čtyř let nebyl podle mluvčí žádný policista stíhán. „Ano je pravda, že státní zástupce z Krajského státního zastupitelství České Budějovice obžaloval policistu ze zabití a zneužití pravomoci úřední osoby. Za současného vedení generální inspekce, tedy od roku 2018 do současnosti, je to první případ takového charakteru,“ sdělila na dotaz Deníku Ivana Nguyenová.

Policejní páska u chaty v chatové oblasti u rybníka Dvořiště na Lomnicku je stále němým svědkem středečního večerního zásahu policie, při kterém byl zastřelený pachatel.
Policista proti agresivnímu pachateli použil služební zbraň, muž na místě zemřel

Co předcházelo střelbě

Střelba u rybníka Dvořiště v katastru obce Smržov nedaleko Lomnice nad Lužnicí se ozvala ve středu 5. srpna 2020 po 20. hodině. Zasahující policista z obvodního oddělení Třeboň použil služební zbraň proti agresivnímu pachateli a muž na místě zraněním podlehl.

Podle tehdejších informací Deníku se incident odehrál v jedné z chat, kde byly výjezdy policistů, jak se říká, "na denním pořádku". Policisté sem v osudný den vyjeli řešit konflikt mezi partnery. Podle informací Deníku měl být přítel ženy závislý na drogách. Měl ji i podle lidí z okolí bít. "Byly slyšet výkřiky a k večeru vše vygradovalo, až zavolali policii," popsal jeden muž z okolí.