Je 1. ledna 9.15 hodin a Letecká záchranná služba Jihočeského kraje (LZS JčK) startuje ze své staronové základny v Plané u Českých Budějovic k prvnímu letošnímu případu. Konkrétně k pacientovi s poruchami vědomí na Táborsku.

Ilustrační foto.
Lékaři na Silvestra ošetřili i několik úrazů prstů a tržné rány

LZS JčK se právě na Nový rok vrátila na tento heliport po čtyřleté pauze, když tuto službu od roku 2017 provozovala Armáda České republiky. Pro vrtulníky, kterými disponuje, byl ale areál v Plané kvůli jejich větší velikosti nevyhovující a proto musela být základna přesunuta do Bechyně.

Provozovatel na příštích osm let

Novým provozovatelem LZS JčK a vrtulníku EC 135 je na příštích osm let společnost DSA. „O půlnoci z 31. prosince 2020 na 1. ledna 2021 jsme převzali pomyslnou štafetu od Letecké záchranné služby Armády České republiky v Bechyni. Její provoz budeme i nadále udržovat v nepřetržitém režimu 24 hodin po sedm dní v týdnu,“ uvedl Marek Slabý, ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, která provoz LZS JčK zajišťuje.

První jihočeské miminko roku 2021 se narodilo v Českých Budějovicích. Je jím holčička Inna.
Prvním jihočeským miminkem roku 2021 je holčička Inna z Budějovic

Slabý pak připomněl, že základna LZS JčK v Plané byla dokončena v roce 2015 a investici ve výši zhruba 50 milionů korun hradil kraj. Před tím měla stanoviště na letišti v Hosíně na Českobudějovicku.

Radek Šíma, mluvčí Krajského úřadu