Celá páteční etapa vedla po vzdutí Slapů. "Včera jsme překonali přehradu Kamýk, začali jsme na vzdutí a přepluli jsme celou přehradu. Známe ji už z předešlých plaveb a věděli jsem, co nás čeká," přiblížil organizátor plavby, krumlovský voroplavec Radek Šťovíček. "Začátek vzdutí byl celkem klidný, pak ale začalo foukat a počasí se zhoršilo, potkala nás i průtrž z kroupami. Nakonec se ale počasí umoudřilo a vykouklo i sluníčko."

Po stopách vltavských plavců 2021: na Orlíku pod Žďákovským mostem.
Po stopách vltavských plavců 2021, den druhý: Voraři zakotvili v Kamýku

Po stopách vltavských plavců ZDE

Výprava se zastavila pod vyhlídkou sv. Jana Nepomuckého a vrcholem dne byla polní mše k požehnání dřevěné sošky, která se konala pod slapskou přehradou u sochy sv. Jana Nepomuckého v Třebenicích. Sloužil ji páter Petr Havlíček z Prahy a soše, která bude stát v Českém Krumlově na přístavišti vorů na Parkánu, požehnal svěcenou vodou. Zúčastnil se jí i předseda spolku Vltavan Davle Josef Bilek. "Naplnil se tak náš cíl, že plavba bude nejenom poutně spojená s Prahou a místem, kde byl Jan Nepomucký shozen do Vltavy a pak vytažen, ale i se mší," dodává Radek Štovíček s tím, že během cesty vzniká i film, který uvidí i výbor pro světové dědictví UNESCO, který bude rozhodovat o zařazení voroplavby na seznam kulturního dědictví.

Po stopách vltavských plavců 2021. Letošní ročník, který odstartoval na Purkarci, je věnovaný 300. výročí blahořečení patrona všech plavců a lidí od vody, sv. Jana Nepomuckého.
Nepomuckého vezou po Vltavě na voru k posvěcení

V sobotu plavce čeká poslední den na cestě. "Poplujeme údolím Štěchovické přehrady, štěchovickou komorou, jednou z nejhlubších u nás, a ve výplavu z komory nás budou čekat zástupci Vltavanu Štěchovice," těší se voroplavec. Pak následuje soutok Vltavy se Sázavou a Davle, kde bude setkání se zástupci davelského Vltavanu, hráz vodního díla Vrané s nejdelší komorou u nás, původně stavěnou pro vorové prameny, pak už soutok s Berounkou, výhledy na Zbraslavi, modřanská komora, Veslařský ostrov a mezi 15. a 16. hodinou by vor měl promlouvat smíchovskou komorou, odkud zamíří pod Karlův most. Cesta skončí na pravém břehu řeku u Kláštera křižovníků s červenou hvězdou.