O pochoutky z husy rozhodně nebude o svatém Martinovi na Krumlovsku nouze. Připravená několikachodová husí menu zní opravdu lákavě. Dali byste si třeba domácí husí paštiku s fíkovým chutney, husí kaldoun s játrovými knedlíčky a domácími nudlemi a konfitované husí stehno s červeným a bílým zelím i drbáky v českokrumlovské restauraci Jelenka? Nebo paštiku z husích jater marinovaných v Portském víně a Cognacu s brusinkami, krémový husí kaldoun se zeleninou, hráškem a nudlemi, pozvolna konfitované husí stehno s bramborovými knedlíky, kynutými knedlíky a červeným zelím na jablkách, badyánu a svatomartinském víně, jež připravují v Hostinci Glokner ve Svachově Lhotce? Pokud jste ochotni za ně zaplatit kolem 600 korun za celé speciální svatomartinské menu pro jednu osobu o několika chodech, čekají vás skvělé gastronomické zážitky. Ovšem je třeba se předem zarezervovat.

Pochutnat si můžete například i na flambovaných husích játrech či husí roládě plněné nádivkou s kaštany a doladěné bramboro-dýňovým pyré v krumlovské restauraci Papas Living Restaurant. „Hosté si u nás mohou dát ale i řadu jiných kulinářských specialit,“ řekl provozní restaurace Ondřej Berka. „Oproti loňsku jsme pochopitelně byli nuceni zvednout ceny zhruba o deset procent, a nejenom u hus. Nezařadit však kvůli zdražování všeho do jídelníčku husí speciality nás vůbec nenapadlo. Naopak, proč by neměli lidé přijít a dopřát si výjimečný a příjemný kulinářský zážitek?“

Starosta Mojného Jan Homolka.
Nová zastupitelstva se pustila do práce. Nové volby čekají jen Rožmberk

Svatomartinské menu provozovatelé gastropodniků nezdražili o moc. „U nás návštěvník za tříchodové menu zaplatí 520 korun,“ sdělila Monika Vobrová z hotelu U Matěje v Černici. „Cenu menu jsme zvedli asi o padesátikorunu. Lepší je se předem zarezervovat. V sobotu v poledne už je restaurace naplněná, místo je ještě v pergole, kde je ale chladněji než uvnitř, bude tam přímotop. V sobotu na pozdní oběd už volno je, v neděli si myslím, že na poledne ještě nějaký stůl volný také najdeme.“

V Českém Krumlově tedy letos menší nabídka svatomartinských menu s husou menší nebude, spíše naopak. „Těší nás, že dnes už je toto menu v Českém Krumlově samozřejmostí,“ řekl Miroslav Reitinger, jeden z organizátorů krumlovského festivalu vína. „Když jsme s festivalem vína v Českém Krumlově začínali, tak před deseti lety svatomartinskou husu měly asi jenom dvě hospody. Dnes je jich patnáct a přibývají.“ I díky současně probíhajícímu festivalu vína Český Krumlov, v jehož rámci do Krumlova přiváží k otevření první mladé svatomartinské víno svatý Martin na bílém koni, je svatomartinské menu ve městě čím dál více propracovanější a lákavější.