Ochránit obojživelníky v takových lokalitách není snadné. Táhnou na jaře k vodním plochám, kde se mohou spářit a naklást vajíčka. Ochránci přírody se bez dobrovolníků, kteří chodí žáby na silnici sbírat a přenášet, neobejdou. Někde se stavějí také ochranné zábrany, které obojživelníky nasměrují na bezpečnější místo.

Na Českokrumlovsku vás na některé tyto úseky upozorní speciální výstražné značky s obrázkem žáby. Notoricky je tato značka známa u rybníka v Holubově, kde i letos motoristy na tah žab upozorňuje. Značku Pozor, žáby můžete vidět i ve Větřní, kde obojživelníci musejí překonat hlavní průtah městem, aby se dostali do rybníka Herďák, kde se rozmnožují.

Výběr plemenných býků Aberdeen Angus se konal v Brloze.
Výběr býků v Brloze: U chovatele často vyhraje býk, který mu hned padne do oka

Dalšími kritickými místy v regionu, kde jsou žáby při migraci ohroženy, jsou například Studánky. A sice na silnici v blízkosti rybníka spojující Studánky s Drkolnou. Bývají tam zábrany. Tam se pohybují ropuchy a skokan hnědý.

Rovněž na silnici mezi Malšínem a Větrnou směr Vyšší Brod mezi začátkem lesa a nádražím Čertova stěna, tam pozor na ropuchy obecné. Obojživelníci táhnou rovněž přes vozovku v úseku z Přední Výtoně na Frýdavu. V Českém Krumlově pak z Důlní ulice do Kvítkova Dvora, přes silnici za zdí zámecké zahrady a v okolí zámeckého jezírka.

Divadlo Kvelb opět zabodovalo. Obří loutky diváky v Českém Krumlově skvěle pobavily.
V Krumlově bylo veselo. Postarali se o to obří kohout, slepice a zajíc

"Slunečné počasí ke konci března vytáhlo první obojživelníky na cesty, dubnové ochlazení migrující aktivity chráněných obojživelníků naopak zase zbrzdilo," říká Martin Třešňák z ČSOP. "Jarní tah tak je rozložen do delšího období. Práce dobrovolníků se pak neúměrně protahuje, někdy i na dobu až dvou měsíců."

Na vozovkách, kde se žáby pohybují, jeďte pomalu, snažte se jim vyhnout, nejlépe ji opatrně přeneste na druhou stranu směrem k vodě.