Výstraha před vysokým stupněm nebezpečí platí pro polovinu Jihočeského kraje, hlavně pro Blatnou, Český Krumlov, Prachatice, Strakonice, Vimperk a Vodňany. 

SOBOTA

11.11 hod. - Další nehoda se stala na silnici 20 u obce Drhovle na Písecku. Jedná se o havárii osobního auta se zraněním. Na místě zasahují složky záchranného systému. 

11.00 hod. - Několik centimetrů sněhu napadlo přes noc na většině míst Jihočeského kraje. Nejsilnější asi osmicentimetrová vrstva byla ráno v okolí Českého Krumlova. Dispečink silničářů vyslal do terénu všech 180 sypačů a další techniku. Silnice jsou s opatrností sjízdné. 

Podle meteorologů mají během dne teploty v Jihočeském kraji vystoupat nad bod mrazu. Náledí nebo ledovka se mohou místy opět tvořit během noci na neděli, v neděli se oteplí na 3 až 6 stupňů a může pršet, na Šumavě i vydatněji.

9.27 hod. - Máme tady další nehodu, a to se zraněním. Stala se před 9. hodinou na silnici č. 3 u obce Řípec před Veselím nad Lužnicí. Jedná se o havárii osobního auta. Na místě zasahují záchranáři a podle odhadu by zde měli policisté nehodu vyšetřovat zhruba do 11 hodin. Tak opatrně. 

8.09 hod. -  Další nehoda se stala kolem půl  osmé na dálnici D3 - na 101,1 km před Veselím nad Lužnicí směrem na Budějovice. Osobní auto zde podle policie narazilo do svodidel a může bránit provozu. Místo je sjízdné se zvýšenou opatrností. Nehoda je bez zranění.

7.37 hod. - V policejních statistikách v pátek na jihu Čech přibylo celkem 26 nehod, při kterých se lehce zranilo pět lidí. Nejčastější příčinou byl nehod byl nesprávný způsob jízdy. 

7.20 hod. - Zhruba do 8 hodin se podle policie očekávají dopravní problémy na dálnici D3 na trase Veselí nad Lužnicí - Mezno. Celou dálnici v noci pokryla souvislá vrstva sněhu, takže pro řidiče platí nejvyšší opatrnost. 

Kolem 7. hodiny na  D3 na 95,4 km před sjezdem na Soběslav ve směru od Veselí havarovala tři auta. Podle policie lze očekávat komplikace do 9. hodiny.

PÁTEK

22.22 hod. - Sněžení dorazilo i do Jindřichova Hradce, kde ještě po 21. hodině byly suché silnice.

21.32 hod. - "V Nedabyli na Českobudějovicku už několik hodin sněží, ale nejdřív padala námraza a klouzalo to," popsala Tereza Polanková. 

Na Dlouhé louce je podle příspěvku návštěvníka facebookové stránky Českobudějovického deníku s nickem Vac L Av první silnice, kudy  evidentně projel sypač… "Rožnov, Vltava, Máj nebylo sahnuto," napsal.

20.15 hod. - Pozor, na silnici u Veselí nad Lužnicí stojí havarované osobní auto a čeká na odtah, oznámili právě dopravní policisté.

20.10 hod. - Nehody na Českobudějovicku. Kamion po nehodě zablokoval provoz v křižovatce v ulici Roberta Bosche a A. Trägera v Českých Budějovicích.

K další nehodě došlo u Hluboké. "Na silnici 20 u obce Hluboká nad Vltavou je nehoda dvou osobních aut bez zranění, na místě je policie," píše mluví jihočeských policistů.

19.49 hod. - Jarmila Malvína Vojtíšková z Loučovic hlásí, že stále padá sníh, ale silnice jsou nasolené a s opatrností sjízdné.

V pátek večer zasypal sníh i Písek.Zdroj: Deník/ Stanislava Koblihová19.46 hod.V poslední listopadový večer bylo i v Písku bílo. Zatímco před šestou hodinou večerní museli řidiči v Písku odhrabovat auta od sněhu, na Kovářovsku nebylo po sněhu ani památky.

Řidiči museli projíždět opatrně nejen po městě, ale i na trase Písek - Praha, kde byla vozovka hodně zasněžená. Od Orlíka nad Vltavou směrem na Milevsko byly silnice ještě kolem 19. hodiny suché.

19.11 hod. - Pozor! Policie hlásí dvě nehody na Českokrumlovsku: jednu na hlavní silnici ve Stříteži na Kaplicku a jednu na "okresce" u Větřní.

"Na silnici 3 v obci Střítež došlo k nehodě, probíhá její vyšetřování," píše mluvčí. "Jde o havárii osobního automobilu do stromu, která se obešla bez zranění osob. Na místě zasahuje PČR."

Druhá nehoda je na silnici 1606 ve Větřní, také bez zranění. Silnice 1606 vede z Dobrné do Hašlovic a Bohdalovic.

18.38 hod. - Také na Českobudějovicku už sněží. Milan Prchal nám na facebookovou stránku Deníku napsal: "Trhové Sviny je mráz - 4°C a padá sníh." Také Lucie Bergerová hlásí, že na českobudějovickém sídlišti Vltava sněží.

18.30 hod.Ledovka zasáhla i Volary. "Chodníky upravily technické služby solením a hlavní tah na Lipno i k Lenoře Správa a údržba silnic solí, ale zatím to jde ztuha," popisuje situaci Ladislav Beran z Volar. Podle jeho slov je déšť a mráz  vražedná kombinace pro řidiče i chodce, proto kdo nemusí, neměl by nikam jezdit.

18.19 hod. - V Českém Krumlově je − 2,5 °C, na Vyšebrodsku − 1,9 °C, na Kaplicku hlásíte kolem − 3° C. Podle nejnovější předpovědi ČHMÚ by mělo na Krumlovsku pršet až do sedmi hodin do rána.

Hodně to klouže podle řidičů v terénu mezi Lipnem a Loučovicemi a také Českými Budějovicemi a Kamenným Újezdem.
"Doporučujeme řidičům, aby jezdili s maximální opatrností, a pokud nemusejí, ať raději nevyjíždějí," upozorňuje Policie České republiky na svém webu.

Mrznoucí déšť vytváří na zmrzlém povrchu tzv. černý led a meteorologové varují, že chůze i jízda v autě budou velmi obtížné a riskantní. "Starší a méně pohybliví lidé by měli zůstat doma," upozorňují na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu. "Je velká pravděpodobnost zranění a nehod."

Pokud bude pršet dál, může se ledovka vytvářet i na elektrických drátech a stromech a hrozí tak výpadky elektřiny.

"Lije jako z konve a jsou mínus tři, asi to nebude dneska poslední karambol," hlásil před pár hodinami od nehody u Studánek na Vyšebrodsku jeden z řidičů facebookové skupině Policajti CK.

"Cestáři jezdí o sto šest," sdělil další. "Jen v Krumlově jsem během patnácti minut potkal troje."

Podobná situace s ledovkou panuje nejen na Vyšebrodsku, stejně je na tom podle informací řidičů z terénu i rakouský Bad Leonfelden.

Situaci budeme sledovat a informovat vás.