Jak správně umíchat koktejl, jakým stylem držet sklenici, jakou rukou otáčet víčkem, jak se při nalévání tvářit. To vše a daleko více se tento týden učí formou barmanského kurzu žáci třetího ročníku českokrumlovského středního odborného učiliště oboru kuchař – číšník.

Jestli se koktejl barmanovi podařil, lze odpozorovat na výrazu tváře zákazníka, když se poprvé napije. „I když se bude snažit tvářit jinak, člověk z oboru pozná, jak mu chutná,“ říká Miroslava Kelblová, která nyní vede barmanský kurz na českokrumlovském učilišti.

„Je to vlastně dobrovolný kurz pro třetí ročník, ale přihlásili jsme se všichni,“ řekl Miroslav Ribár z Českého Krumlova. „Jedná se o základní barmanský kurz. Po jeho ukončení získáme certifikát,“ dodal jeho spolužák Radek Šmiro z Větřní.

Ačkoliv je barmanství dřina, kdy záleží i na sebemenších detailech, živit se mícháním nápojů láká mnoho účastníků kurzu.

„Nejde ani tolik o obsah té flašky. Na tom mi nezáleží. Spíš se mi líbí barmanská show. Vždycky jsem ji sledoval. Dělat podobné kusy by byla opravdu bomba,“ řekl Ribár.

Zásady nade vše

I v otázce platu mají školáci jasno. Pokud barman pracuje v lepším podniku, o peníze nemá nouzi.

„Barman nemá špatný plat. Určitě se z toho dá vyžít, což vím od kamarádů, kteří takovou práci dělají. Samozřejmě jde hlavně o to, v jakém baru makají,“ míní Miroslav Ribár.

Dokonalá etika a servis by měla být u profesionálních barmanů samozřejmostí. Pracují ale všichni podle pravidel? Dávají ovoce na skleničku pomocí kleštiček a nože? Dotýkají se brčka na správných místech?

„Myslím si, že to barmani nedodržují. Alespoň většina z nich,“ je skeptická účastnice kurzu Karen Müllerová z Českého Krumlova. S jejími slovy souhlasí i Radek Šmiro. Pokud vládne klid, tak si možná barmani hrají přesně podle nepsaného řádu. Když je však plná hospoda zákazníků, je to skoro nemožné.

„Jestli sedí v hospodě padesát lidí, jsou tam neskutečné fofry. Nevěřím, že pak barmani pracují podle etiky. Jestliže se ale jedná o nějaký nóbl podnik, kde už jsou připravené skleničky a barman má po ruce nějakého pomocníka, budiž. V tom případě bych tomu věřil,“ řekl Šmiro.

Na druhou stranu, profesionální barman dokáže koktejl podle pravidel připravit rychlostí blesku. „Nám trvá jeden koktejl zhruba sedm minut. On jich udělá za pět minut sedm,“ kroutil hlavou Šmiro. „K tomu bych se chtěl dopracovat. Taková práce by mě opravdu bavila,“ dodal.

Miroslava Kelblová, která kurz na českokrumlovském učilišti vede, si své žáky chválí. „Je pravda, že se pořád rozčiluji, ale musím je i přesto pochválit, kurz zvládají dobře,“ usmála se Kelblová.

Jen jedna věc studenty třetího ročníku oboru kuchař číšník mrzí. Že si své koktejly, v nichž samozřejmě nechybí alkohol, nemohou vypít. „Možná budeme moci až na závěrečných zkouškách,“ zašumělo smutně učebnou.