20.20 hod. - Hasiči na jihu Čech od pondělního odpoledne do 20. hodiny zasahovali u sedmi desítek událostí spojených s bouřkou.

Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů se v naprosté většině případů jednalo o odstraňování a odklízení popadaných větví a stromů. V deseti případech také čerpali vodu z kanalizace.

Na Českobudějovicku si na konto připsali 40 zásahů, na Jindřichohradecku měli 15 výjezdů a Strakonicko a Táborsko po sedmi výjezdech.

19.08 hod. - Z provozu vyřadily bouřky i některé semafory v krajském městě. Jedny z nich byly dle slov Milana Bajcury, mluvčího jihočeské policie, i ty na křižovatce ulic Pražská a Strakonická. "Tam už jsou ale momentálně servis, který to dává dohromady," řekl krátce před čtvrt na sedm odpoledne.

Dodal, že další problém je u viaduktu, u severní zastávky. "Tady hasiči musí odčerpávat vodu, kanály jsou asi ucpané," přiblížil situaci.

Současně s tím upozornil na dopravní nehodu, k níž došlo ve směru z Písku přes Záhoří na Bernartice. "Tady sjel kamion do příkopu," řekl Milan Bajcura s tím, že zhruba kolem 19. hodiny zde dojde k vyprošťování kamionu a silnice bude na několik minut zcela uzavřená. "Řidičům proto doporučujeme, aby se místu vyhnuli," dodal.

18.30 hod. - V Budějovicích na Pražské u Budvaru nestíhá voda odtékat kanály, na silnici se tvoří jezero.

17.46 hod. - Martina Slavíková, vedoucí Koncernové komunikace skupiny E.ON v České republice, uvedla, že silné bouřky, které se přehnaly přes republiku, zaměstnávají i energetiky.

"Na jihu Čech evidujeme pět poruch na vedení vysokého napětí, které se týkají necelé tisícovky domácností," byla konkrétnější Martina Slavíková. "Na opravách intenzivně pracujeme, poruchy vymezujeme a tam, kde je to možné, dodávky elektřiny postupně obnovujeme," dodala s tím, že poruchy jsou nejčastěji způsobené poškozeným vedením a izolátory, přičemž poškození vznikla většinou v důsledku silných poryvů větru.

V celé republice evidují energetici momentálně 44 poruch na vysokém napětí a téměř sto poruch na vedení nízkého napětí.

16.37 hod. - Krátce před půl druhou pondělního (1. července) odpoledne zasáhly část Prachaticka obrovské kroupy. Kroupy se objevily podle informací našich čtenářů ve Strunkovicích nad Blanicí a v Netolicích.

Krupobití na Prachaticku.
Krupobití zasáhlo Prachaticko

16.19 hod. - Právě na Českobudějovicku zasahovali také jihočeští hasiči nejčastěji. Jak uvedla Vendula Matějů, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, celkem hasiči vyráželi v kraji ke dvaceti pěti případům, patnáct z nich se stalo právě na Českobudějovicku. „Jednalo se především o popadané větve stromů,“ uvedla mluvčí hasičů.

Jaroslav Hintermüller z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích uvedl, že přes naše území přešly silné bouřky dvě. „Jedna šla přes České Budějovice, další pak přes sever Českých Budějovic,“ řekl s tím, že zde padaly kroupy o velikosti zhruba jeden milimetr. Napršelo kolem osmi milimetrů srážek.

Nejsilnější byly dle jeho slov bouřky na Táborsku a Jindřichohradecku, a to Dačicku.

Přinesly s sebou také ochlazení. "Zatímco před bouřkou bylo třicet pět celých šest stupňů Celsia, po se na teploměrech objevilo dvacet dva stupňů Celsia," řekl Jaroslav Hintermüller.

Překročit třicítku by tak dle jeho slov rtuti teploměrů v dalších dnech neměly. "V úterý čekáme denní teploty v rozmezí od dvaceti tří do dvaceti šesti stupňů Celsia," nastínil.

Doplnil, že pršet už by ve zbytku týdnu nemělo.