Psí a kočičí útulek rozhodně nezeje prázdnotou, ale v letošním létě je zde zvířat méně. Hezké počasí vybízí občany pomáhat s venčením, i tak je ale v útulku stále množství práce, a to hlavně s tím, dát zvířata po jejich těžkých zážitcích opět do formy.

„Momentálně máme v útulku patnáct psů a stejný počet koček,“ popisuje Vladimíra Vysokomýtská, správce stanice pro psy Český Krumlov.

V roce 2008, čtyři roky po přemístění zařízení do Kaplické ulice, bylo do útulku celkově umístěno 302 zvířat, což byl rekordní počet. V jeden den tu bylo například 17 koček a 46 psů. Letošní léto tedy patří k těm lepším, ale i tak je práce pořád dost.

„V útulku jsme dva zaměstnanci, je to náročné,“ říká Vladimíra Vysokomýtská, která v útulku pracuje již deset let a ke zvířatům si našla jistý vztah. „Jsem ráda, když jsou opět šťastní. Pak jsem totiž šťastná i já,“ dodává.

Psí útulek v českém Krumlově.Zdroj: Deník/Radka KmochováV útulku stále funguje venčení psů s pomocí veřejnosti a neztrácí na oblibě. Nejvíce chodí samozřejmě venčit psa ti, kteří ho nemají nebo mít nemohou. Závisí také na počasí, léto je tedy k této aktivitě ideálním obdobím.

V psím útulku ráno nevíte, co bude odpoledne. „Ráno třeba přijdou lidé a vyptávají se, jestli máme jezevčíka. Řeknu jim, že nemáme, a odpoledne už je situace jiná,“ sděluje Vladimíra Vysokomýtská, kterou také trápí, že lidé nevědí, jak správně při nalezení psa postupovat.
Podle zákona se totiž mají postarat o zvíře starostové příslušného katastru, ve kterém bylo nalezeno. „Když lidé najdou zvíře, neměli by ho odvazovat, ale zavolat policii. Ta určí katastr, kontaktuje starostu, a ten zajistí příslušnou péči, ať už v útulku či jinde,“ vysvětluje Vladimíra Vysokomýtská.

„Nejvíce si pamatujete zvířata, pro která musíte lézt do hrozných míst a vidíte, čim si prošli. Když pak ale pozoruji pokrok, a to, že se opět postaví na nohy a věří vám, mám z toho velkou radost,“ svěřuje se.

Situaci ztracených psů by mohlo hodně změnit povinné čipování, které by mělo být v České republice zavedeno do tří let.

Radka Kmochová