"Vidíme, bohužel, jak rychle se infekce šíří ve sportovních kolektivech, skutečně je na místě opatrnost a selský rozum," apeluje ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS) Kvetoslava Kotrbová.

Devět nemocných se uzdravilo. Kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak úterní 18. hodině v regionu zvýšil na 576. Vyléčených je nyní v jižních Čechách 387 a aktuálně pozitivních 183 osob.

Hokejisté ČEZ Motoru už jsou zase v karanténě.
Problém. Hokejisté Motoru mají šestnáct pozitivně testovaných na koronavirus

Od pondělního do úterního večera vyšetřily laboratoře v regionu 242 suspektních vzorků a 23 vzorků od samoplátců. Z celkových 265 vzorků bylo 29 pozitivních (10 žen a 19 mužů). „V pěti případech byl příčinou nákazy kontakt s potvrzeným případem v rodině, v šesti s již dříve pozitivně testovanou osobou na pracovišti. Dvě osoby se infikovaly při sportovních soustředěních v Příbrami a Jihlavě. Jedna pak jako další případ z kurzu studentů 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Dobronicích u Bechyně. Jedna osoba se infikovala při pobytu v Praze a tři byli naši přeshraniční pracovníci, kteří se infikovali při práci v jedné firmě v Rohrbachu v Rakousku. Jeden případ se týkal občana Ukrajiny, který byl s pozitivním výsledkem testován po příjezdu do ČR. V deseti případech se v úterý jednalo o hráče českobudějovického hokejového týmu Madeta Motor. Celkem je nyní i s případy hlášenými v pondělí večer a v noci v týmu 17 pozitivních hráčů,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Coronavirus v okresech

Vzhledem ke každodennímu značnému nárůstu nových případů nákaz hygienici doporučují v celém kraji preventivní nošení roušek v uzavřených místech s větší koncentrací lidí kvůli ochraně osob v rizikových skupinách. Ze stávajících 183 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno 66 na Českobudějovicku, 31 na Písecku, 29 na Strakonicku, 24 na Táborsku, 13 na Prachaticku, 11 na Českokrumlovsku a devět na Jindřichohradecku.

V nevyhovujících podmínkách byly přepravovány ryby a mořští živočichové. Na jihu Čech zásilku objevili celníci a inspektoři Státní veterinární správy nařídili její likvidaci v kafilerii.
Celníci objevili v dodávce zapáchající ryby

Z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy ještě udržely se 89,43 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k úterní 18. hodině) pozici regionu s nejnižším celkovým výskytem COVID-19 v ČR.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 26 103 osob. V povinné karanténě se k úterní 18. hodině nacházelo 291 osob. Počet vyšetřených samoplátců v regionu se v úterý zvýšil o 23 na celkových 6 215,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

Kde se můžete nechat testovat

V jižních Čechách se v současné době mohou samoplátci nechat testovat v odběrových místech všech jihočeských nemocnic s výjimkou českobudějovické. V krajském městě najdou odběrové místo v laboratořích Synlab v ulici U tří lvů. Laboratoř Next clinics znovu testuje samoplátce ve stanu u hlavního vchodu do areálu výstaviště v Husově ulici. Odběry jsou prováděny bez předchozího objednání od pondělí do čtvrtka vždy od 8 do 14 hodin. Synlab už testuje také v Českém Krumlově.

Vítěz soutěže ve Vyšším Brodě Maxijedlík Jaroslav Němec si vyšebrodskou akci pochvaloval: „Vládla tam perfektní atmosféra, jaká člověka vyhecuje k vyšším výkonům. Měl jsem tam dokonce i své fanoušky, to mě potěšilo."
Rekord padl ve Vyšším Brodě. Trhl ho Maxijedlík v pojídání borůvkových knedlíků

Podle verifikovaných dat KHS bylo v úterý večer na jihu Čech pozitivních od začátku epidemie 277 žen a 299 mužů. Z celkových 576 dosud potvrzených případů je 134 z Českobudějovicka, 107 z Prachaticka, 87 z Táborska, 85 ze Strakonicka, 64 z Písecka, 55 z Jindřichohradecka a 44 z Českokrumlovska. Mezi pozitivně testovanými v kraji je kumulativně 33 dětí ve věku do 14 let. 126 nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, 104 v kategorii od 25 až 34 let, 91 v kategorii od 35 do 44 let, 90 v kategorii od 45 do 54 let a 62 v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 70 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.