Alespoň minimálně do konce letošního roku. Pokud by ale ke zrušení skutečně došlo, problém by mělo 22 knihoven v regionu. Jelikož musí ze zákona svým čtenářům internet zprostředkovat, hrozil by jim v nejhorším případě i zánik.
„Ze všech dosavadních vyjádření ministerstva kultury to vypadá tak, že byl měl PIK pokračovat. Intenzivně se o tom jedná,“ potvrdil Vít Richter, předseda Svazu knihovníků a informačních pracovníků České republiky. „Na druhou stranu, doba je složitá, a dokud to opravdu neběží, moc bych nejásal.“

Zrušení státem dotovaného připojení k internetu by se dotklo hlavně knihoven na malých obcích. Karla Votřelová, ředitelka českokrumlovské knihovny je ale přesvědčená, že by se situaci podařilo vyřešit. „Nic jiného by nám nezbývalo. Říkáme si ale, proč zrovna tady by se měly šetřit peníze, když internet ze zákona musí v knihovnách být,“ řekla Votřelová.

Že by se obce dokázaly s alternativním připojením k internetu popasovat po vlastní linii, potvrdila řada starostů, kteří by zrušení PIK museli řešit. „Možnosti jiného připojení v obci máme, takže to pro nás nebude představovat nijak výrazný problém,“ řekl starosta Světlíka Michal Zahorák.

Například v Českém Krumlově PIK využívá už jen pobočka na Plešivci. „Nebyl by to problém, který bychom nedokázali vyřešit,“ zmínila ředitelka Karla Votřelová. „Pravdou je, že by se nejspíš podařilo sehnat i levnější připojení. Musím však říct, že je státem dotované připojení velmi kvalitní.“ Centrální knihovna v Českém Krumlově využívá internet zprostředkovaný městem.

Prostřednictvím PIK je nyní k internetu připojeno více než tři tisíce knihoven v republice, což je více než polovina všech knihoven. Poprvé se o jeho zrušení mluvilo v polovině minulého roku. Dokonce padl i termín ukončení projektu – 1. července. „Následně bylo na jednání vlády dohodnuto, že Ministerstvo vnitra ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR provede analýzu současného stavu PIK a předloží návrh na jeho další pokračování,“ uvedl Vít Richter. „Národní knihovna ČR provedla v knihovnách podrobné šetření současných a budoucích potřeb. Na základě výsledků průzkumu bylo mezi zainteresovanými ministerstvy dohodnuto, že PIK bude nadále pokračovat jako součást Komunikační infrastruktury systému veřejné správy.“

I přes optimistické výhledy do budoucna ale nakonec přišla informace, že PIK bude přece jenom ukončen. Důvod? Nedostatek financí. Nyní už ale situace vypadá opět více než nadějně. Podle Richtera přislíbil financování PIK ministr financí Miroslav Kalousek.