Podle Tomáše Vaněčka, úsekového technika českobudějovické pobočky Povodí Vltavy, byl už loni zájem o kotvení v přístavu hraniční. "Ještě jsme ale místa měli," říká Tomáš Vaněček a dodává, že letos ale zájem zesílil. Při prodeji míst se začínalo v sedm ráno. V deset bylo vyprodáno. V přístavu, který se nachází v sousedství známého vodáckého kanálu Lídy Polesné, je k dispozici 29 míst. Dlouhodobému stání je určeno 23 a jsou zabraná, jedno má rezervované Povodí Vltavy, ale slouží například i Policii České republiky a pět míst je určeno pro krátkodobé stání třeba na odpoledne nebo den. Ta zůstávají přes sezónu k dispozici.

V Českém Vrbném zůstali na začátku sezóny tři zájemci, na které se s dlouhodobým kotvením nedostalo. Ti museli vzít zavděk vývazištěm v Hluboké nad Vltavou. V Zámostí nyní mohou plavidla mít u mola, které je jinak používané třeba i většími loděmi pro vyhlídkové turistické plavby. Majitelé malých lodí ale museli splnit jednu povinnost. "Sami si museli nechat vyrobit můstek," říká Tomáš Vaněček. Právě můstek umožňuje bezpečné kotvení.

Očkování proti covid-19. Ilustrační foto.
Počty Jihočechů s covidem-19 i nadále klesají

Další sportovní přístav na Českobudějovicku, který se nachází v Hluboké nad Vltavou, je na tom se sezónním kotvením podobně. Vyprodáno bylo dávno před zahájením sezóny. Podle Jiřího Borovky z firmy, která se o areál stará, musejí zájemci o dlouhodobé stání v podstatě čekat, jestli někdo jiný svou smlouvu ukončí. „Doby, kdy jsme naháněli lodě na kotvení, minuly,“ zdůrazňuje Jiří Borovka. „Meziročně enormně roste v poslední době zájem a nemáme nic volného,“ říká Jiří Borovka. K dispozici jsou jen místa na krátkodobé stání. Areál přitom nabízí přes 70 míst. Přístav v Hluboké se stále se vylepšuje. Pro letošní sezónu bude k dispozici již úplná infrastruktura, nově čerpací stanice pohonných hmot. Od loni už funguje čerpací stanice odpadních vod z lodí.

Podle odborníků mohla zvýšení zájmu o kotvení malých plavidel v regionu zapříčinit i epidemie koronaviru, lépe řečeno omezené možnosti cestování do ciziny, které někteří Češi řeší tím, že se nechali zlákat novým způsobem rekreace - pobytem na vodě.

Předávání cen JU Innovation na rektorátu Jihočeské univerzity. Na snímku Ing. Ladislav Ptáček, Ph.D. (vpravo) a PhDr. Milan Novák, Ph.D. s rektorem školy, prof. Bohumilem Jirouškem.
Z budějovického světového vynálezu budou nadšení všichni kytaristi

A jaká jsou absolutní čísla lodí, které rekreačně plují po Vltavě? Plavební komoru v Hluboké nad Vltavou v loňském roce využilo celkem 3 217 lodí, komoru v Českém Vrbném 1886 plavidel, Hněvkovickou přehradu pak překonalo díky komoře 2200 lodí.

První lodě se na řece objevují v dubnu, ale hlavní sezóna začíná až v květnu. Kvůli počasí a také kvůli provozu plavebních komor. "Od 1. května jsou v denním režimu," vysvětluje Tomáš Vaněček. Kromě neděle komory slouží od 8 do 19 hodin s polední přestávkou a není třeba se předem objednávat. V dubnu a říjnu je třeba proplutí komorou domluvit předem.

Už příští rok by měla malá plavidla dostat další novou příležitost ke kotvení u Českých Budějovic. Poblíž Dlouhého mostu v jihočeské metropoli vzniká vývaziště, molo doplněné širokými schodišti pro posezení. Nabídne zhruba padesát míst ke krátkodobému stání přes den nebo přes noc. Délka mola bude téměř 260 metrů a akci financuje Povodí Vltavy. "Vývaziště bude dokončené letos na podzim," říká Tomáš Vaněček.