Aby ne, veterány má rád. A to natolik, že už osmým rokem ve svém domovském městě organizuje takzvanou Jízdu sněženek, neboli soutěžní sraz starých vozů. Letošní jízda se uskutečnila o uplynulé sobotě. Krom toho je také předsedou Veteran Car Clubu Kaplice. Stará auta ho zkrátka provází už několik let naplno.

„K Octavii jsem se tehdy dostal skutečně na poslední chvíli. Nedaleko kovošrotu, kde stála, parkoval můj kamarád, který ji zahlédl. Ihned mi zavolal a já jednal," usmál se v sobotu před Jízdou sněženek Stanislav Šebek.

Majiteli Octavie byli přímo provozovatelé kovošrotu. „Zdědili ji, tak ji rovnou odvezli do šrotu. Byla by jí skutečně škoda," oddychl si Stanislav Šebek s tím, že ačkoliv byl vůz vyroben v roce 1967, najeto měl pouze 28 tisíc kilometrů. „Majitelé mi říkali, že děda, který ji vlastnil, s ní vozil babičku maximálně do lesa," dodal Stanislav Šebek, který s tímto veteránem dodnes jezdí. „Už jsme spolu vyrazili třeba do Strakonic," zmínil Stanislav Šebek se slovy, že se na ní bohužel začíná projevovat stáří. Naštěstí ale ne nijak výrazně. „Pár problémů už bylo, ale zatím to jde. Technickou stále dostáváme, tak je to dobré. Musím říct, že když jsem ji koupil, byla v natolik dobrém stavu, že jsem do ní nemusel nic investovat."

Bývalí majitelé například takové Škody 1000 MB, kteří tento vůz nechali sešrotovat, aby si trhali vlasy. Auto by totiž ještě zhruba za 30 tisíc korun nejspíš prodali. „Pravdou však je, že pro majitele těchto veteránů, pro které jsou to naprosté srdcovky, to má daleko větší cenu. Těžko pak tedy určit, jaká cena těch vozů skutečně je," zmínil Stanislav Šebek.

Letošní Jízda sněženek měla smůlu. Počasí jí příliš nepřálo. Původně se totiž měla uskutečnit již před dvěma týdny, jenomže sněhová kalamita všechny plány zhatila. Organizátoři se tedy rozhodli, že ji odloží. Ovšem ani tento víkend nebyl úplně optimální. Nízké teploty, šedivo a hlavně déšť leckteré zájemce o jízdu odradily. Aut se tedy tentokrát příliš nesešlo. „Hlavně motorkáři mi psali, že to kvůli dešti vzdávají. Je to škoda, ale samozřejmě to chápu," řekl Stanislav Šebek. Podle jeho slov se jízdy mohly zúčastnit všechny vozy, soutěžili však pouze veteráni. „A tím se stává auto starší 30 let. Dříve platilo 25 let, ale nedávno se tato hranice zvedla," upozornil organizátor.