Už ve středu do pozdních večerních hodin totiž jednala o zrušení prohibice. Okamžité povolení nakonec dostane alkohol vyrobený před 1. lednem 2012. Novější lihoviny budou muset mít doklad o původu. Restauratéři ho musí získat do 60 dní.

Všechny otevřené lahve ve skladech  bude nutné zlikvidovat nebo si majitelé mohou nechat alkohol otestovat a získat certifikat. I zde platí lhůta 60 dní.

Na povolení prodeje alkoholických nápojů přitom v posledních dnech netrpělivě čekali obyvatelé Českokrumlovska a především hospodští. Prožívají nyní nejbídnější měsíc, co pamatují. Kvůli vyhlášení prohibice se leckde museli smířit s až o 40 procent menšími tržbami. Mnozí hospodští dosavadní ztrátu raději ještě ani nepočítají.

Oddychli si, že podle posledních zpráv nepřijdou nazmar jejich zásoby lihovin. „Právě likvidací dosavadních zásob by nám vznikla největší škoda," vysvětlil  provozovatel penzionu
U Medvídků v Hůrce Emil Horváth. Do případných testů, jež by mohly zachránit lahve s nejdražším alkoholem, Horváth nejspíš nepůjde. „Těžko říct, jak moc se to vyplatí po finanční stránce. Kdyžtak to holt oželíme. Naštěstí tu tak velké množství tvrdého alkoholu nemáme."

Miroslav Mleziva, který provozuje v Českém Krumlově hudební klub Fabrička, doufá, že bude stačit doklad
o původu alkoholu. „Všechno doložím, to pro mě není problém. Beru si jen tu nejvyšší kvalitu, nejlepší značky. Nic podřadného."
Také Martina Kovačíková, která v Českém Krumlově provozuje Bluegrass Club, je ráda, že snad skončí doba menší návštěvnosti. „Jsme spíše pivní hospoda. Tak prohibici pociťujeme na tržbách hodně."