Český Krumlov – Městská knihovna v Českém Krumlově již tradičně v tomto týdnu pořádá v rámci Týdnu knihoven pro prvňáky ze Základních škol takzvanou Cestu do knihovny. Této exkurze se včera zúčastnili také prvňáci ze Základní školy Za Nádražím. Ředitelka knihovny Karla Votřelová a knihovnice Helena Jelínková děti uvítaly v prvním patře dětského oddělení. Karla Votřelová děti seznámila s činností knihovny a vysvětlila jim, co vlastně knihovna je. Helena Jelínková pak měla pro děti připraven pohádkový kvíz. Četla celkem ze sedmi známých i méně známých veršovaných pohádek, načež děti hádaly, o kterou pohádku se jedná. Je třeba říci, že děti byly velmi aktivní a hlásily se dokonce i ty, které nakonec po vyvolání nic neřekly.
Poté již následovala exkurze po budově Městské knihovny. První zastávkou bylo oddělení pro dospělé čtenáře. Dětem byl představen systém výpůjček knih. Posléze došlo k povídání o tom, které knihy mají děti nejraději. „Dobrý je Kvak a Žbluňk," řekl Toník Patč, „tuhle knížku si čtu moc rád." Karla Votřelová se mezi dětmi postarala o značný rozruch, když se zeptala, kolik si myslí, že je v celé knihovně celkem knih. Zazněly odpovědi jako sto, tři tisíce či milion. Nejblíže byla odpověď sto tisíc, ta konečná je však sto dvacet tisíc. Při odchodu z oddělení pro dospělé nastala mezi některými dětmi o tomto číslu vášnivá šeptanda. Naší další zastávkou se stalo oddělení příjmu knih. Po této návštěvě již dětí ví, že si musejí dávat dobrý pozor, aby některou z půjčených knih nepoškodily či neztratily. Dle reakcí se většině dětí nejvíce líbilo ve studovně a čítárně, kde byla, díky postřehu třídní učitelky Lenky Korčákové, v novinách objevena skupinová fotka právě její třídy. Potom jsme se vrátili zpět do dětského oddělení, kde Helena Jelínková pustila dětem epizodu z Maxipsa Fíka. Při odchodu dostaly budoucí čtenáři a čtenářky kartičky s kalendářem. „Nejvíc se mi tu líbil Maxipes Fík a oddělení pro dospělé," svěřil se nadšeně Dominik Schönbauer a dodal, že do knihovny bude jednou určitě chodit. „Mně se líbily spíš dětské knížky," oponoval Dominikovi Toník, který zatím neví, zda bude knihovnu navštěvovat.
A o jaké knihy je mezi mladými čtenáři největší zájem? „Pokud to vezmu bez ohledu na věkovou hranici, tak trvá zájem především o fantasy literaturu. U děvčat převládají upíři a čarodějnice, kdežto chlapci jsou spíše na draky," řekla Helena Jelínková, „čtenářům, kteří se čtením teprve začínají, se líbí tituly z knižní edice První čtení, protože v těchto knížkách jsou krátké texty s velkými písmenky a spousta ilustrací." Často se mluví o tom, že dnešní děti nečtou. Helena Jelínková tento názor nesdílí. „Dříve se samozřejmě četlo mnohem víc, protože děti neměly tolik lákadel, jako v dnešní době," míní, „myslím si však, že děti čtou pořád hodně. V Čechách je hodně akcí, které propagují dětské čtení. Máme tu mladé čtenáře, kteří k nám chodí třeba každý týden a knihy si půjčují."
Akce nazvaná Cesta do knihovny běží již devátým rokem a předchází slavnostnímu pasování na čtenáře.