Pověst říká, že koně nestvořil Bůh

Autorský projekt (Ne)objevené tváře památek, který v Česku zahrnuje dvanáct objektů, vymyslela fotografka Marketa Novak. Spolupracovala s Národním památkovým ústavem, který stavby spravuje. „Na každé památce vnikly čtyři fotografe, dvě lepší získá podle smlouvy památkový ústav na propagaci,“ uvedla autorka. Snímky jsou aktuálně k vidění do půlky listopadu v pražské Galerii Lapidárium, pak se objeví na putovní výstavě.

„Lucii Vondráčkovou jsem vybrala pro její osobní kouzlo, charakter a postoje,“ řekla Marketa Novak. Kůň na titulní fotografii se vztahuje k místní pověsti. Ta vypráví o mniších, kteří strašili v jižní věži. V noci se zjevili nocležníkům a ptali se, které zvíře nestvořil Bůh? Až kovář věděl, že je to kůň, protože má kopyta jako čert a když si lehá, nepokleká na zem.

Přilákají Nové Hrady fanoušky hudební hvězdy?

Nové Hrady – Herecká a hudební hvězda Lucie Vondráčková by mohla přilákat nové návštěvníky na Státní hrad Nové Hrady. Právě tady se fotila s koněm Armandem zapůjčeným z České barokní společnosti. Kastelán Jan Smolík Deníku řekl, že zatím měl možnost vidět jen ukázky snímků.

„Určitě je rádi využijeme,“ říká Jan Smolík. Podle něj najdou své uplatnění na webových stránkách hradu a zřejmě i ve výstavních prostorách památky. „Projevili jsme zájem hostit putovní výstavu snímků ze všech objektů fotografovaných v rámci projektu,“ podotkl.

Hvězda zvěčněná u bran hradu by mohla na prohlídky přilákat další turisty. „Každá propagace má na návštěvnost vliv a věřím, že třeba na zmíněnou výstavu by mohli přijít i fanoušci Lucie Vondráčkové,“ míní kastelán.
Nové Hrady si ale na nezájem v poslední době rozhodně nemohou stěžovat.

„Letos jsme se přehoupli přes dvacet jedna tisíc návštěvníků, což je jen o trošku horší návštěvnost než v loňském, bezkonkurenčně nejúspěšnějším roce. Do podobných čísel nám chybí řádově jen stovky návštěvníků. Kdyby nebylo horké a suché léto, jistě by byla i letošní sezona srovnatelná s tou předešlou,“ je přesvědčen novohradský kastelán Jan Smolík.

Kastelánka: Focení bylo moc hezké

Dačice – Kastelánka dačického zámku Kristýna Dvořáková si celodenní focení s Klárou Issovou pochvalovala. „Bylo moc hezké a vzešly z něho krásné fotky. Před pár dny byla v Praze vernisáž výsledných fotografií, kam jsem se bohužel nestihla podívat, ale připravovali jsme na ni texty o dačickém zámku,“ uvedla Kristýna Dvořáková.

Jana Hartmanová, tisková mluvčí NPÚ, uvedla, že fotky poslouží jednotlivým objektům k prezentaci na webu a sociálních sítích. „Největší přínos projektu spatřujeme zejména v tom, že dostaly prostor památky, které nejsou tak známé, přesto mají mnoho co nabídnout,“ dodala mluvčí.

Snímky ukazují syrový zámek

Vimperk – Hana Vagnerová prezentuje vimperský zámek. Ten už snímky pověsil na svou facebookovou stránku a počítá s nimi i do budoucna. Podle Vojtěcha Brože, vimperského kastelána, nyní připravují harmonogram výstav a expozic na rok 2021. Do té doby je zámek uzavřen, prochází rozsáhlou rekonstrukcí. „Snímky asi zařadíme i do plánovaných výstav,“ potvrdil kastelán. Snímky byly pořizované po západu slunce po uzavření návštěvnických okruhů, protože některé z nich byly v létě otevřené. „Focení bylo velmi milé,“ zhodnotil. Snímky mají ještě jednu přidanou hodnotu, dokumentárně ukazují zámek před jeho rekonstrukcí.

Šaty ozdobilo několik motýlů + Malované prkno míří k renesanci

Dačice – Fotografka Marketa Novak popsala příběh dačického focení takto: „Kláru jsem posadila na empírovou židli uprostřed knihovny z počátku 20. století. Místo jsem vybrala nejen pro jeho krásu, ale i jeho zajímavost. Místní pánové měli hluboký zájem o vědu a přírodniny. Z toho důvodu jsem až trochu surrealisticky umístila na Klárčiny šaty několik motýlů. Odkazují tak na zámecké sbírky vycpaných ptáků, minerálů, ale také na kazety s motýly. V knihovně zámku se nachází i cestopis, který sepsal baron Friedrich Egbert Dalberg. Výjimečností je také obraz mladé baronesy Terezie Dalberg. Tento portrét si nechali majitelé namalovat levně od mladého malíře a náhodou osudu vzniklo jedno z nejcennějších děl. Tehdy začínajícím malířem byl František Kupka.“

Vimperk – I focení ve Vimperku má podle Markety Novak story: „Herečku Hanu Vagnerovou vidíte v renesančním sále, který se ukrývá v jižním křídle dolního zámku. Kolem roku 1730 byl zakryt barokní vestavbou. Ve druhé polovině 20. století sloužily prostory jako kanceláře státních lesů, po revoluci jako kanceláře NP a CHKO Šumava. Většina místností proto vypadá velmi obdobně jako místnost na fotografii – tedy bez mobiliáře a s restaurátorskými sondami v omítkách. Za Hankou můžete vidět odhalenou část renesanční výmalby původního sálu, na kterou ukazuje zmenšeným malovaným prknem v ruce. Větším překvapením je, že nad barokní vestavbou se nachází zachovaný dřevěný záklopový strop z období renesance.“

S využitím textů Markety Novak