Jmenování vychází z nařízení ministerstva zdravotnictví. „Byla ustanovena pracovní skupina pod vedením profesora Černého, který ustanovil primáře nebo přednosty oddělení ARIM fakultních a krajských nemocnic do role koordinátorů intenzivní péče pro jednotlivé kraje. Budeme koordinovat péči o pacienty, kteří jsou postižení infekcí COVID-19," popsal Richard Tesařík.

Hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.
Místa, kam hospitalizovat těžké případy COVID-19, jižní Čechy mají

A doplnil, že s kolegy z ARO z holdingu Jihočeských nemocnic provedli audit lůžkového fondu, počtu ventilátorů, dále pak možnosti, jaké nemocnice v našem kraji mají. „Primárně ti pacienti, kteří nebudou potřebovat intenzivní péči s napojením plicní ventilaci, budou ležet na infekčních odděleních v Českých Budějovicích a v Táboře. Pokud se jejich stav bude zhoršovat, budou jejich péči přebírat lékaři ARO oddělení. Nevýhodou celé péče o kriticky nemocné je podle něho fakt, že na koronavirus nemají lékaři specifický a cílený lék.

Lékárník Tomáš Svačina pracuje v českobudějovické BENU Lékárně na Senovážném náměstí.
Než k nám přijdete, připravte se, radí lékárník

A jaké úkoly bude mít pro primáře ARO Richarda Tesaříka hejtmanka Jihočeského kraje? "To je celostátní záležitost a ty úkoly tudíž bude dostávat od někoho jiného, nikoli ode mě. Nicméně podle mých informací bude jeho úkolem tady v nemocnici sledovat ty opravdu vážné případy onemocnění koronavirem a zajišťovat pro ně tu nejlepší a nejmodernější péči o ně. Zítra, tedy v pátek, se rovněž stane členem Krizového štábu JčK," popsala ve čtvrtek hejtmanka Ivana Stráská.