Oficiálně začne nový systém platit od 1. listopadu. Podle náměstka primátora Františka Konečného ale v listopadu a prosinci poběží „zkušební“ provoz.

Hlavní změna pro obyvatele s trvalým bydlištěm spočívá v tom, že se musejí zaregistrovat do parkovacího systému. Systém bude spravovat dopravní podnik. Po zaplacení částky podle ceníku (na Pražském předměstí podle lokality 400 nebo 500 korun za rok) budou oprávněni parkovat na území, kam radnice rozšiřuje parkovací zóny.

Každý dospělý s trvalým bydlištěm může dostat pro odpovídající lokalitu jedno oprávnění na automobil, který vlastní. Případně lze žádat o oprávnění na automobil na leasing a v podobných případech. Nově ale nikdo nebude mít „kartu“, jaké se do letoška vydávaly v centru Budějovic. Rezident bude jen zanesen v systému. Oprávnění k parkování bude kontrolovat městská policie pomocí speciálního čtecího zařízení.
Jedno oprávnění je za základní sazbu, případná další za násobnou taxu. Nově rada města v pondělí umožnila i to, aby na jednoho manžela byla napsána dvě auta za základní sazbu. Je ale nutné dodat čestné prohlášení o bezpodílovém vlastnictví manželů.

České Budějovice rozšiřují placené parkovací zóny.
Za příbuznými se má jezdit do Budějovic v noci

Jiný je případ manželů Hypšových s trvalým bydlištěm v Kostelní ulici. Těm město žádost o oprávnění pro rezidenty zamítlo. Užívají totiž vozidlo tchána, a tak nejsou majiteli vozidla. „My tu máme trvalé bydliště, daněmi přispíváme do rozpočtu města České Budějovice a nemůžeme jako rezidenti zaparkovat před svým domem,“ zlobí se Petra Hypšová. Aby oprávnění k parkování dostali, museli by mít třeba služební vozidlo nebo auto na leasing či s jiným smluvním vztahem. „Být občanem Českých Budějovic se opravdu vyplatí. Kdyby tu člověk nepracoval, tak se snad odstěhuji,“ dodává Petra Hypšová.

Podle představitelů radnice ale bude v prvním pololetí příštího roku zhodnoceno fungování nového systému a nejsou vyloučené jeho úpravy.