Od prvního dubna tohoto roku vejde v platnost novela vyhlášky, která mění denní dobu chytání ryb na mimopstruhových vodách.

S nástupem příštího měsíce budou moci rybáři lovit od dubna do září od 4 do 24 hodin, ve zbylých měsících pak od 5 do 22 hodin.

Ke změně sáhlo ministerstvo zemědělství na popud rybářské veřejnosti. Určitá skupina lidí dokonce prosazovala možnost chytat po celý rok nonstop, poté se však do celé věci vložil svaz a bylo přijato toto kompromisní řešení.

Změna se dotýká mimo jiné i činnosti rybářské stráže. Jak uvedl její vedoucí při místní organizaci Tábor Jiří Nový, výrazný problém to s sebou nepřináší. „Z hlediska naší činnosti se v podstatě vůbec nic nemění, jen budeme nuceni uzpůsobit dobu kontrol,“ prohlásil.

Nová doba pro chytání na mimopstruhových vodách platí celoplošně, přesto si může uživatel konkrétního revíru při objektivních důvodech zažádat o výjimku. Na Táborsku ovšem žádný takový revír není.

Vepřín v Letech. Odvozem posledních kusů končí provoz vepřína.
Vepřín v Letech je od středy bez zvířat

Jak už bylo řečeno, většina rybářů po prodloužení denní doby chytání dlouhá léta volala. Její uvedení do praxe od letošního 1. dubna tak přijímá s nadšením.

„Konečně na to došlo a rozum zvítězil,“ pochvaluje si Sebastian Kindl z Tábora. „Novou vyhlášku rozhodně vítám. Chodím chytat na Lužnici a užívám si to. Letos je to zatím super,“ dodal.

Podobně se ke změně staví také Jan Loudín ze Sezimova Ústí. „Neznám nic hezčího, než je večer a noc u vody. S kamarádem si bereme v září kvůli rybám dovolenou a jezdíme po kraji. Doteď jsme to museli před desátou balit a ráno dlouho čekat. Takhle už ty čtyři hodiny u vody nějak vydržíme,“ prohlásil spokojeně.

O dost chladněji, byť smířlivě berou novinku činovníci Českého rybářského svazu. Hovoří o tom předseda místní organizace Tábor Karel Melena.

Ilustrační snímek
Mladík z Prachatic brutálně napadl psa, hrozí mu dva roky vězení

„Jako servisní složka pochopitelně musíme ctít názor většiny. Na druhé straně se s tím až tak úplně neztotožňujeme a myslím si, že je to v celé republice stejné. Přinese nám to více starostí i finančních výdajů,“ řekl.

Nejde přitom jen o prodloužení doby ostrahy jednotlivých revírů. Řada rybářů chytá jen tak pro potěšení a své úlovky pouští zpátky do vody, což ale na zdraví ryb pochopitelně zanechává své stopy. „Delší doba chytání tomu rozhodně nepřidá, naopak,“ podotkl Karel Melena.

Do širší polemiky o novele se ale pouštět nechce, stejně jako vedoucí rybářské stráže Jiří Nový. „Názor může mít člověk, jaký chce. Jedná se ale o novelu vyhlášky k provedení zákona, a předpisy a zákony se musí ctít,“ podotkl Jiří Nový.

Část Nádražní ulice v okolí České spořitelny je krátce po čtvrté hodině uzavřená.
OBRAZEM: Anonym nahlásil výbušninu v hradecké spořitelně