Lidé se na hrázi začali scházet už od brzkých ranních hodin. Během prvního dne dorazila minimálně tisícovka návštěvníků. "Program probíhá kromě vlastního výlovu, který je možné pozorovat přímo z prostoru loviště, v zázemí na sádkách pod hrází. Návštěvníci tam uvidí ukázky rybářského nářadí i techniky, rybářské muzeum a děti si mohou zachytat ryby přímo na sádkách. Všude navíc najdete stánky s rybími specialitami," nalákal předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha. Nově je ale pro návštěvníky zpoplatněné parkování u rybníka, osobní auto vyjde na stokorunu za den.

Zdroj: urbanová jana

Výlov Rožmberka je vždy velká událost, na kterou se sjíždí lidé z celé republiky. Až z Benešova dorazila s rodinou Miroslava Srdínková. "Jsme tu podruhé, vynechali jsme jen v době covidu. Máme rádi atmosféru výlovu a nově sem jezdíme i s vnučkami, aby viděly, jak to celé probíhá a když pak mají rybu na štědrovečerní hostině, tak aby věděly, kde se tam vzala," řekla návštěvnice. Pro návštěvníky i rybáře bude překvapením, jestli se letos podaří vylovit dvoumetrového sumce Standu, který může vážit už ke 40 kilogramům. Ne vždy ryba v sítích uvízne, protože se schovává v korytě Staré řeky.

Výlov rybníka Rožmberk. Ilustrační snímek
Třeboňský kapr zdraží. Kilogram bude o Vánocích stát až 140 korun

Rybáři čekají z Rožmberka výnos 100 tun ryb, což je meziročně asi o padesát tun méně. Letošní výlov je podle nich pod pětiletým průměrem. Vzhledem k suchu totiž nasadili méně ryb. Navíc stoupají náklady na krmiva i pohonné hmoty. Už teď je podle rybářů jasné, že za symbol Vánoc si letos opět mírně připlatíme. "Co se týká stánkového prodeje, odhadujeme, že vánoční prodej bude někde mezi 130 až 140 korunami za kilogram výběrového kapra. Nárůst oproti loňsku je zhruba 10 procent," vypočítal předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek.

Výlov Rožmberka pokračuje až do neděle. První zátah je po oba dva dny naplánovaný už na sedmou hodinu ranní. Akci navštíví, vyjma covidových let, až kolem 50 tisíc lidí. Největší nápor návštěvníků rybáři očekávají právě o nadcházejícím víkendu.

Zdroj: urbanová jana

Třeboňští rybáři budou během podzimu lovit 250 rybníků. Atraktivní bude i nadcházející výlov rybníka Velký Tisý, který proběhne od 17. do 21. října.