Český Krumlov - V sobotu po druhé hodině odpolední se uzavřely všechny volební místnosti v regionu a začalo sčítání volebních hlasů. Kolem půl třetí přijel na parkoviště před Městský úřad v Českém Krumlově první automobil. Jednalo se o předsedu sčítací komise z obce Přísečná Miroslava Máčeho a zapisovatelku Jiřinu Kutlákovou. „Sčítalo se nám velice dobře, jelikož jsme měli pouze jednu kandidátku," vysvětlil Miroslav Máče. „Dosud jsme si v rychlosti sečtených volebních hlasů drželi třetí příčku s tím, že první zde býval Chlumec. Tentokrát má ovšem smůlu," dodal.
Jako druhá přijela komise z Dolního Třebonína. Volební účast v této obci dosáhla padesáti procent. „Účast voličů byla menší než v minulých komunálních volbách, ale zase jich přišlo mnohem více, než při volbách do Evropského parlamentu," uvedl Josef Sluka, předseda sčítací komise v Dolním Třeboníně.
A už zde máme Chlumec, který si tentokrát vyměnil pořadí s Přísečnou. „Většinou míváme na Českokrumlovsku největší volební účast, ale myslím si, že letos tomu tak nebude," řekl předseda komise Tomáš Nix a podotkl, že z šedesáti devíti voličů jich odvolilo padesát tři. „Sčítalo se nám jedna radost když u nás máme osm kandidátů a padesát tři voličů. Určitě to bylo jednodušší, než když jsme sčítali volební hlasy do Evropského parlamentu." Tomáš Nix si spolu se zapisovatelkou Šárkou Mojžíšovou tak trochu posteskli, že letošní komunální volby byly na zážitky velmi chudé. „Až na policii, která si s námi přijela popovídat se nic zvláštního nestalo," dodala Šárka Mojžíšová.
Ve Světlíku byla volební účast přibližně stejná, jako v předchozích komunálních volbách. „Měli jsme jednu kandidátku, takže šlo sčítání hlasů bez problémů," řekla Lenka Gráfková, zapisovatelka sčítací komise v obci Světlík.
V Mirkovicích se voleb zúčastnilo padesát pět procent voličů. Podle Ivany Váchové, předsedkyně sčítací komise v Mirkovicích byla letošní účast voličů podstatně slabší, než před čtyřmi lety. I tak přišlo ke komunálním volbám sto devadesát pět voličů. „Pamatuji však i pětašedesáti procentní účast," tvrdila Ivana Váchová, která byla ráda, že už má volby za sebou.
Přes padesát procent voličů zaznamenala i obec Bohdalovice, která si však na rozdíl od Mirkovic volební účast pochvalovala. „Měli jsme toho tentokrát hodně, takže se nám sčítání značně prodloužilo. Museli jsme dávat pozor, aby bylo vše v pořádku," sdělila předsedkyně Naděžda Šejdová. „I my jsme rádi, že už je po volbách," řekla zapisovatelka Pavlína Králová, „venku je krásně a těšíme se na sluníčko."
Sedmí v pořadí přijeli zástupci sčítací komise ze Zubčic, Bohumil a Barbora Petrášovi. K volbám se v obci dostavilo šedesát čtyři procenta lidí. „Sčítání volebních hlasů do komunálních voleb je trochu složitější, než například do prezidentských voleb, ale naštěstí jsme měli jenom dvě kandidátky, takže to šlo," uvedl Bohumil Petráš, který dodal, že sčítání hlasů bylo sice náročné, ale měl z něj větší obavy.