„Řekl bych, že jsou letošní končící zedníci velice solidní," řekl vedoucí Střediska praktického vyučování Střední odborné školy zdravotnické a Středního odborného učiliště Český Krumlov Pavel Postl.

To samé platí i o truhlářích, jak zmínil učitel Vlastimil Pouzar. „Myslím si, že jsou kluci opravdu šikovní. Práce jim jde, i když se samozřejmě najdou jedinci, kteří se s tím perou," řekl Pouzar.

Zedníci letos opravovali obecní zeď, která se nachází za autobusovou zastávkou. „Zeď byla zhruba třicet let vyloženě škaredá, proto jsme se rozhodli, že už je potřeba s tím něco udělat," zmínil Pavel Krejčí z chvalšinského obecního úřadu. „Kluci se do toho pustili dobře. Někteří jsou vyloženě špičkoví," dodal.
Truhláři v nedaleké dílně mezitím vyráběli stolečky. Oproti svým předchůdcům, kteří vloni pracovali na holubích budkách, museli předvést více ruční práce. „Vloni ale zase museli maximálně přesně měřit, což také nebylo jednoduché," dodal Vlastimil Pouzar.

Truhláři letos plnili úkol dle jednotného státního zadání. To si škola vyzkoušela vůbec poprvé. Pavel Postl si ale zkoušku chválil. Pozitivem pro školy je, že je zadání pečlivě vypracované. To kantorům šetří práci.

Ačkoliv učni, kteří letos končí, sklidili od svých učitelů pochvalu, Pavel Postl upozorňuje, že celková úroveň žáků učňovských oborů přece jenom klesá. „Bohužel je to tak. Nabídka škol je široká. Takřka všude je vezmou bez přijímacích zkoušek, což je samozřejmě problém. K nám pak jdou jedinci, kteří chtějí dělat řemeslo, nebo ti, kteří se nedostali na školu. S těmi jsou kolikrát ale potíže," řekl Pavel Postl.