VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škoda, že není kam zajít na pořádný guláš

Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem. 

17.2.2017
SDÍLEJ:

Čerstvost a dobrá dostupnost surovin, to jsou kuchařské zásady Martina Škody.Foto: archiv Martina Škody

Získala ocenění za 3. nejlepší prvotinu světa.

Loni před Vánoci už jako vysokoškolský student marketingové komunikace a PR na Karlově univerzitě přivedl Martin na svět pokračování: Škoda nevařit 2 (Kuchařka plná akce). Obsahuje 20 kapitol, kdy každá znázorňuje konkrétní akci spojenou s jídlem v hlavní roli. Autor si zakládá na pestrosti receptů a mění prostředí, kde jednotlivé kapitoly vznikají. „Všechny recepty jsem poctivě a vícekrát odvařil, aby fungovaly. Zakládám si na relativní dostupnosti surovin. Při sestavení receptů jsem se inspiroval starými prvorepublikovými kuchařkami, cestováním nebo třeba kuchařským uměním mých babiček," vysvětlil Martin Škoda.

Do morku kostí
Každá kapitola má příběh a je vždy sestavena ze čtyř jídel – fungují samy o sobě, ale i jako menu. Čtenáři tu najdou např. vegetariánskou část. „Tato kapitola patří mezi moje nejoblíbenější. Recepty jsem otestovals lidmi, kteří vegetariáni nejsou a nebo si tato jídla často nedávají, a chutnaly jim moc," uvedl Martin Škoda, který vyzdvihl kapitolu s názvem Až do morku kostí. „Pracuji v ní s morkem, srdcem, žaludky, jazykem. Někteří lidé mají vůči vnitřnostem odpor. Dříve se z nich běžně vařila skvělá jídla, proto jsem pozval mladé holky, které vnitřnosti nejí, do kuchyňského studia a nabídl jim tyhle suroviny v atraktivní formě, abych jim dokázal, že se jich nemusí bát," řekl Martin Škoda. Do české kuchyně se snaží vrátit i jiné zapomenuté ingredience jako chřest, líčka či pražskou šunku.

Čtěte také: Epidemie chřipky zatím jen pozvolna slábne

Mladík je velkým propagátorem česká kuchyně a nerad slyší, když se domácí gastronomie pomlouvá. „Českou kuchyni mám nejradši. V Praze je spousta pizzerií, francouzských restaurací, ale pomalu není kam zajít na pořádný guláš," mrzí Martina. K tuzemskému stravování má jen jednu výhradu, zdá se mu, že se Češi občas zbytečně přejídají, že preferují velikost porce před kvalitou surovin. „Respektuji české kuchaře, ale vadí mi, když se někdy snaží tradiční jídlo něčím zbytečně vylepšovat, dávat do něho ingredience, které tam nepatří, třeba vařit svíčkovou z dýní," usmál se Martin Škoda.

Španělská láska
Ze zahraničních kuchyní preferuje španělskou. „Španělštinu jsem studoval na střední škole, ve Španělsku mám přátele. Chutnají mi španělská šunka jamon, tapas, mořské plody," uvedl autor dvou kuchařek. Ta druhá postoupila do světového finále podobně tématických knih. Výsledky se vyhlásí v květnu v Číně.
Pokud chcete vidět Martina vládnout u sporáku, šanci máte 24. února v Praze-Holešovicích ve škole vaření. V plánu má uspořádat v jižních Čechách autogramiádu. O termínu bude Deník informovat.

Ke druhé kuchařce vzniklo historicky první hudební intro, jmenuje se Škoda nevařit 2 / Škoda vs. Burian a lze si jej pustit na kanálu youtube.com. Autorem je muzikant Jiří Burian, syn známého písničkáře Jana Buriana. Kuchařka má  hosta. Je jím známý kuchař Marcel Ihnačák, který spolu s Martinem v jedné z kapitol uvařil svá oblíbená jídla.

Kuchařský sen
A plány na třetí várku receptů? Na to je podle Martina Škody ještě moc brzy. „S druhou knihou byla spousta práce. Vydali jsme si ji sami s Jirkou Nevečeřalem. Chceme Kuchařku plnou akce dostat mezi čtenáře, chystáme také cizojazyčné verze," uvedl Martin Škoda, který má jeden kuchařský sen. „Chtěl bych uvařit známému anglickému kuchaři Jamie Oliverovi. Poslal jsem mu před lety svou první kuchařku. Odpověděl mi, že se mu líbí. Druhou jsem mu dokonce věnoval a jeho odpověď k mojí radosti byla opět nadšená."

Marcelův mangoldový salát
s uzenou rybou a crème fraîche

Na salát (5 porcí):
400 g mangoldu
200 g uzených šprotů
150 g crème fraîche (francouzský mléčný výrobek z čerstvé smetany, pozn. red.)
5 stroužků česneku
2 menší červené cibule
1 chilli paprička
1 citron
asi 5 lžic extra panenského olivového oleje
sůl (dle chuti)
Na servírování:čerstvé bylinky (např. kopr, máta, oregano)
recept

Postup: Z mangoldu odstraňte listy, stonky oblanšírujte (spařte) v osolené vodě do poloměkka, tedy aby byly na skus, a dejte do studené vody vychladnout. Do kastrolu mezitím nalijte olivový olej, vhoďte do něj celé oloupané stroužky česneku a na mírném žáru je opékejte, dokud nezměknou a olej neochutí. Poté přidejte nakrájenou chilli papričku bez jadérek a plátky omytého citronu. Vše mírně osolte a nechte pár minut prohřát. Poté pánev stáhněte z ohně a dresink nechte vychladnout.
Stonky mangoldu rozložte na dno velkého talíře a polijte je dresinkem. Navrch rozložte plátky citronu, stroužky česneku, tenká kolečka oloupané červené cibule, uzené šproty a malé noky vytvarované z crème fraîche. Na závěr celý salát posypte čerstvými bylinkami.

Autor: Luboš Dvořák

17.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Kultura a sport - Kultura a sport Maséři (kromě odborných masérů ve 20 000 Kč Maséři (kromě odborných masérů ve zdravotnictví) Masér/ka. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Masér/ka - vzdělání středoškolské. Pracoviště Vyšší Brod. Podmínkou je masérský kurz, znalost AJ aktivně, NJ pasivně. Prac. poměr na dobu neurčitou, prac. úvazek plný, prac. doba jednosměnná. Mzda 20.000,-- Kč hrubého. Nástup 1.3.2018. Kontakt: 730 195 739 p. Novotný. Ověřeno 7.8.2018.. Pracoviště: Karel novotný, Pohraniční stráže, č.p. 311, 382 73 Vyšší Brod. Informace: Karel Novotný, +420 730 195 739. Řemeslné práce - Řemeslné práce Švadlena 13 500 Kč Švadleny, šičky, vyšívači a pracovníci v příbuzných oborech Šička. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč. Volných pracovních míst: 24. Poznámka: Šička - vzdělání základní. Pracoviště Benešov nad Černou. Jedná se o zajímavou práci v profesi šičky (šití potahů hlavových opěrek a kompletních potahů sedadel dopravních prostředků) v automobilovém průmyslu. Požadujeme spolehlivost a flexibilitu při práci. Pracovní místo je vhodné i pro cizince. Prac. poměr na dobu neurčitou s možností prodloužení, prac. úvazek plný, prac. doba třísměnná. Nástup možný dle dohody. Mzda 13.500,-- Kč hrubého. Praxe výhodou. Kontakt: 380 309 116 p. Kolářová. Ověřeno 1.8.2018.. Pracoviště: Bentex automotive, a.s., 382 82 Benešov nad Černou. Informace: Helena Kolářová, +420 380 309 116. Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 22 000 Kč Účetní finanční a investiční Finanční účetní. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Finanční účetní - vzdělání středoškolské i vyšší. Pracoviště Srnín. Zpracování faktur došlých, vydaných, pokladny, DPH. Prac. poměr na dobu neurčitou, prac. úvazek plný, prac. doba jednosměnná. Nástup ihned. Mzda 22.000,-- - 26.000,-- Kč hrubého, 13. a 14. plat, 5 týdnů dovolené. Kontakt: volejte od 8:00 do 14:00h na tel. 380 701 018 p. Tenklová, personalni@kiii.cz.. Pracoviště: K iii, spol. s r.o.- pekárna srnín, 381 01 Český Krumlov 1. Informace: Ivana Tenklová, +420 380 701 018. Kultura a sport - Kultura a sport Sportovní trenéři a instruktoři 20 000 Kč Sportovní trenéři a instruktoři (kromě na školách) Instruktor lyžování nebo snowboardingu. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Instruktor lyžování nebo snowboardingu - vzdělání středoškolské. Nabízíme možnost aktivního strávení zimy na horách. V případě, že nemáte žádnou instruktorskou licenci, vše Vás naučíme a vysvětlíme. Zajistíme Vám vybavení pro výuku i ubytování. Požadujeme komunikativnost, spolehlivost a příjemné vystupování. Pracoviště Lipno nad Vltavou. Prac. poměr na dobu určitou, prac. úvazek plný, prac. doba jednosměnná. Nástup 15.12.2018. Mzda 20.000,-- - 30.000,-- Kč hrubého. Zajištění ubytování, vybavení pro výuku (lyže, snb, oblečení), sleva na stravu, zdarma skipas, bazén, sauna, tělocvična, posilovna a další výhody spojené s provozem zimního lyžařského areálu. Kontakt: 721 656 695 Dana Kodýdková, skischool@lipnoservis.cz.. Pracoviště: Lipno servis s.r.o., 382 78 Lipno nad Vltavou. Informace: Dana Kodýdková, +420 721 656 695.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kynologický klub v Jindřichově Hradci v sobotu pořádal Krajskou speciální výstavu německých ovčáků, kde se sešlo na pět desítek předváděných zvířat.
28

OBRAZEM: Padesátka německých ovčáků předváděla svou krásu

Ilustrační foto.

Jihostroj veze z Benátek výhru. Za tři sety si zasloužil tři body

Zemřela výtvarnice Helena Schmaus Shooner, pravnučka F. Křižíka

Bechyně - Po dlouhé těžké nemoci v pátek odpoledne v kruhu své rodiny zemřela sochařka a malířka Helena Schmaus Shooner, do jejíhož života kromě umění vstoupily Kanada a Bechyně. Rodina a přátelé se s pravnučkou Františka Křižíka rozloučí v sobotu v 10 hodin.

Neúspěšný kandidát napadl volby v Krumlově

Český Krumlov – Že mohlo dojít k manipulaci s hlasovacími lístky, ohlásil Krajskému soudu v Českých Budějovicích (KS) v pátek 19. října, tedy poslední den lhůty pro podání návrhu na neplatnost hlasování nebo výsledku voleb do zastupitelstva města Český Krumlov, Václav Mocek z Českého Krumlova, který kandidoval v komunálních volbách za hnutí PRO 2016 a skončil jako 2. náhradník.

Kam o víkendu na Krumlovsku za sportem

Českokrumlovsko – Tipy z nabídky sportovních akcí, které se v sobotu 20. října a v neděli 21. října konají na Krumlovsku.

Na věži turisty překvapil zlatý robot. Natáčel film

České Budějovice – Kolemjdoucí se ráno zmateně zastavují. Nevěřícný výraz ve tváři vystřídá úsměv a u mužů a sci-fi fanoušků dokonce pochopení.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT