VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škoda, že není kam zajít na pořádný guláš

Soběslav - Když před pěti lety 17letý gymnazista Martin Škoda vydal knihu receptů s názvem Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (ke každému receptu přidal oblíbenou písničku), stala se hitem. 

17.2.2017
SDÍLEJ:

Čerstvost a dobrá dostupnost surovin, to jsou kuchařské zásady Martina Škody.Foto: archiv Martina Škody

Získala ocenění za 3. nejlepší prvotinu světa.

Loni před Vánoci už jako vysokoškolský student marketingové komunikace a PR na Karlově univerzitě přivedl Martin na svět pokračování: Škoda nevařit 2 (Kuchařka plná akce). Obsahuje 20 kapitol, kdy každá znázorňuje konkrétní akci spojenou s jídlem v hlavní roli. Autor si zakládá na pestrosti receptů a mění prostředí, kde jednotlivé kapitoly vznikají. „Všechny recepty jsem poctivě a vícekrát odvařil, aby fungovaly. Zakládám si na relativní dostupnosti surovin. Při sestavení receptů jsem se inspiroval starými prvorepublikovými kuchařkami, cestováním nebo třeba kuchařským uměním mých babiček," vysvětlil Martin Škoda.

Do morku kostí
Každá kapitola má příběh a je vždy sestavena ze čtyř jídel – fungují samy o sobě, ale i jako menu. Čtenáři tu najdou např. vegetariánskou část. „Tato kapitola patří mezi moje nejoblíbenější. Recepty jsem otestovals lidmi, kteří vegetariáni nejsou a nebo si tato jídla často nedávají, a chutnaly jim moc," uvedl Martin Škoda, který vyzdvihl kapitolu s názvem Až do morku kostí. „Pracuji v ní s morkem, srdcem, žaludky, jazykem. Někteří lidé mají vůči vnitřnostem odpor. Dříve se z nich běžně vařila skvělá jídla, proto jsem pozval mladé holky, které vnitřnosti nejí, do kuchyňského studia a nabídl jim tyhle suroviny v atraktivní formě, abych jim dokázal, že se jich nemusí bát," řekl Martin Škoda. Do české kuchyně se snaží vrátit i jiné zapomenuté ingredience jako chřest, líčka či pražskou šunku.

Čtěte také: Epidemie chřipky zatím jen pozvolna slábne

Mladík je velkým propagátorem česká kuchyně a nerad slyší, když se domácí gastronomie pomlouvá. „Českou kuchyni mám nejradši. V Praze je spousta pizzerií, francouzských restaurací, ale pomalu není kam zajít na pořádný guláš," mrzí Martina. K tuzemskému stravování má jen jednu výhradu, zdá se mu, že se Češi občas zbytečně přejídají, že preferují velikost porce před kvalitou surovin. „Respektuji české kuchaře, ale vadí mi, když se někdy snaží tradiční jídlo něčím zbytečně vylepšovat, dávat do něho ingredience, které tam nepatří, třeba vařit svíčkovou z dýní," usmál se Martin Škoda.

Španělská láska
Ze zahraničních kuchyní preferuje španělskou. „Španělštinu jsem studoval na střední škole, ve Španělsku mám přátele. Chutnají mi španělská šunka jamon, tapas, mořské plody," uvedl autor dvou kuchařek. Ta druhá postoupila do světového finále podobně tématických knih. Výsledky se vyhlásí v květnu v Číně.
Pokud chcete vidět Martina vládnout u sporáku, šanci máte 24. února v Praze-Holešovicích ve škole vaření. V plánu má uspořádat v jižních Čechách autogramiádu. O termínu bude Deník informovat.

Ke druhé kuchařce vzniklo historicky první hudební intro, jmenuje se Škoda nevařit 2 / Škoda vs. Burian a lze si jej pustit na kanálu youtube.com. Autorem je muzikant Jiří Burian, syn známého písničkáře Jana Buriana. Kuchařka má  hosta. Je jím známý kuchař Marcel Ihnačák, který spolu s Martinem v jedné z kapitol uvařil svá oblíbená jídla.

Kuchařský sen
A plány na třetí várku receptů? Na to je podle Martina Škody ještě moc brzy. „S druhou knihou byla spousta práce. Vydali jsme si ji sami s Jirkou Nevečeřalem. Chceme Kuchařku plnou akce dostat mezi čtenáře, chystáme také cizojazyčné verze," uvedl Martin Škoda, který má jeden kuchařský sen. „Chtěl bych uvařit známému anglickému kuchaři Jamie Oliverovi. Poslal jsem mu před lety svou první kuchařku. Odpověděl mi, že se mu líbí. Druhou jsem mu dokonce věnoval a jeho odpověď k mojí radosti byla opět nadšená."

Marcelův mangoldový salát
s uzenou rybou a crème fraîche

Na salát (5 porcí):
400 g mangoldu
200 g uzených šprotů
150 g crème fraîche (francouzský mléčný výrobek z čerstvé smetany, pozn. red.)
5 stroužků česneku
2 menší červené cibule
1 chilli paprička
1 citron
asi 5 lžic extra panenského olivového oleje
sůl (dle chuti)
Na servírování:čerstvé bylinky (např. kopr, máta, oregano)
recept

Postup: Z mangoldu odstraňte listy, stonky oblanšírujte (spařte) v osolené vodě do poloměkka, tedy aby byly na skus, a dejte do studené vody vychladnout. Do kastrolu mezitím nalijte olivový olej, vhoďte do něj celé oloupané stroužky česneku a na mírném žáru je opékejte, dokud nezměknou a olej neochutí. Poté přidejte nakrájenou chilli papričku bez jadérek a plátky omytého citronu. Vše mírně osolte a nechte pár minut prohřát. Poté pánev stáhněte z ohně a dresink nechte vychladnout.
Stonky mangoldu rozložte na dno velkého talíře a polijte je dresinkem. Navrch rozložte plátky citronu, stroužky česneku, tenká kolečka oloupané červené cibule, uzené šproty a malé noky vytvarované z crème fraîche. Na závěr celý salát posypte čerstvými bylinkami.

Autor: Luboš Dvořák

17.2.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Obsluha čerpacích stanic a mycích linek 24 000 Kč

Obsluha čerpacích stanic a mycích linek dopravních prostředků Obsluha čerpací stanice. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 24000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Obsluha čerpací stanice - vzdělání základní i vyšší. Pracoviště - OMV Č. Krumlov. Prac. poměr na dobu neurčitou, prac. úvazek plný, prac. doba turnusová. Nástup ihned. Mzda 24.000,-- Kč hrubého. Kontakt: p. Janáč 724 054 765.. Pracoviště: Zdeněk janáč, Urbinská, č.p. 182, 381 01 Český Krumlov 1. Informace: Zdeněk Janáč, +420 724 054 765.

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 17 000 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci Pracovník obchodně klientského místa. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 17000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracovník obchodně klientského místa - vzdělání středoškolské. Pracoviště Č. Krumlov. Prac. poměr na dobu neurčitou, prac. úvazek plný, prac. doba pružná. Nástup dle dohody. Mzda 17.000,-- - 25.000,-- Kč hrubého. Dlouhodobou pracovní spolupráci, nadstandardní firemní kulturu, zajímavé finanční ohodnocení, flexibilní pracovní dobu, min. SŠ vzdělání zakončené maturitou, čistý trestní rejstřík, zodpovědnost a samostatnost, komunikační schopnosti a příjemné, Vystupování. Pro bližší informace se obracejte na manažerku obchodní skupiny ČSOB Pojišťovny paní Evu Fukovou, sídlo pobočky: Za Plevnem 297, 381 01 Český Krumlov, tel. 734 582 470, e-mail: eva.fukova@obchod.csobpoj.cz. Ověřeno 2.7.2018.. Pracoviště: Čsob pojišťovna, a.s., člen holdingu čsob - pracoviště č. krumlov, Za Plevnem, č.p. 297, 381 01 Český Krumlov 1. Informace: Eva Fukova, .

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 22 000 Kč

Provozní elektromechanici Elektromechanik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Elektromechanik - vzdělání střední odborné s výučním listem. Pracoviště Holubov. Pracovní poměr na dobu určitou, prac. úvazek plný, nástup ihned, prac. doba dvousměnná. Mzda od 22.000,-- -27.000,-- Kč hrubého. Nabízíme: dlouhodobé perspektivní zázemí, zaměstnání na hlavní pracovní poměr, mzdové zvýhodnění na relax, příspěvek na stravování, příspěvek na dopravu, příspěvek na organizovanou dětskou rekreaci (tábory), příspěvek na lázeňskou léčbu, odměna za pracovní a životní výročí, 25 dní dovolené po trvání PP nad 1 rok, příplatky na mimořádných akcích. Kontakt: Studená Viktorie, tel.: 380 778 109 (od 7:00 hod., - 14:00 hod.), e-mail: personalni@grafobal.cz, osobně: Holubov 52 od 7:00 hod. - 14:00 hod.. Pracoviště: Grafobal bohemia s.r.o., 382 03 Křemže. Informace: Viktorie Studená, +420 380 778 109.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 13 500 Kč

Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 15500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Uklízeči a pomocníci v ubytovacích a vzdělávacích zařízeních - vzdělání základní. Pracoviště Český Krumlov. Pracovní poměr na dobu určitou, prac. úvazek plný, nástup od 1.9.2018, prac. doba jednosměnná. Mzda od 13.500,-- -15.500,-- Kč hrubého. Hledáme pracovníky se zkušenostmi práce v hotelu vyšší kategorie (od *** hotelů). Náplní práce je především úklid pokojů, koupelen, úklid, kuchyní a pomoc při pracích včetně mytí nádobí, provádění různých úklidových prací, udržování čistoty a pořádku interiérů a vybavení kanceláří i hotelů. Požadujeme: spolehlivost, schopnost učit se, základní český jazyk. Zaměstnanecké výhody: ubytování, ochranné prostředky, pracovní oděv. Kontakt: Bergerová Vondráková Radka, tel.: 731 860 188 (po-pá od 9:00 hod. - 18:00 hod.), e-mail: uklid.orplus@seznam.cz.. Pracoviště: Or plus construction s.r.o. - pracoviště č. krumlov, Horní, č.p. 154, 381 01 Český Krumlov 1. Informace: Radka Bergerová Vondráková, +420 737 819 195.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Frymburskému hotelu shořela sauna.
9

V poledne se vzňala venkovní sauna hotelu

Ilustrační foto.

Cyklisté měli po zábavě. Přišli o kola

AKTUALIZOVÁNO

Vlak smetl dodávku, jejíž řidič podlehl zraněním.

Včelná - Jednatřicetiletý řidič dodávky podlehl rozsáhlým zraněním, která utrpěl v pondělí dopoledne po střetu s vlakem mezi Včelnou a Kamenným Újezdem.

Zlato z XTERRA Czech si odváží Ruben Ruzafa a Helena Karásková

Prachatice - Po dvouleté pauze se do jihočeských Prachatic vrátil světový podnik terénního triatlonu XTERRA Czech v režii otce a syna Pilouškových. Cenné tituly vybojoval fenomenální Španěl Ruben Ruzafa a česká hvězda Helena Karásková.

OBRAZEM: Po Vajgaru se proháněli draci

Jindřichův Hradec - První ročník Vajgarské saně, závodu dračích lodí, se odehrál v sobotu na rybníce Vajgar.

Školní spoj ve stromě a kosení jako české tchai-ťchi: zhlédněte videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 15. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT