Sbory mají v každé kategorii celkem dva pokusy, do výsledného pořadí se jim počítá ten lepší. To uvádí podmínky okrskové soutěže, které hlídá hlavní rozhodčí Roman Zivčak.

„Sleduji všechny útoky, ale máme zde i zapisovatele, rozhodčího přímo na terčích a základně a v neposlední řadě startéra. Všechny tyto rozhodčí mám pod sebou, aby klání mohlo probíhat," popisuje.

Sbory dobrovolných hasičů se na organizaci pravidelně střídají, každoročně tedy soutěž pořádá jiný okrsek. Ta letošní patřila hasičům z obce Skřidla.

„Účast je hojná, chtěli bychom vyhrát nějaký ten pohár, když jsme doma," říká Stanislav Rychnavský, závodník a organizátor ze Skřidel.

Pro většinu jsou závody jejich dlouholetým koníčkem. „Někteří se závodění věnují už dvacet let. Je to zábava, v našem věku už jde spíše o to, že si něco navzájem dokazujeme. Minulý týden jsme byli na třídenním soustředění, abychom se na závody důkladně připravili," dodává Stanislav Rychnavský.

Tradice závodů v požárním útoku je opravdu dlouhověká, dobrovolní hasiči běhají už takto běhají šest desítek let. „Závody si pamatuji už jako devítileté dítě, kdy jsem u dobrovolných hasičů začínal," vzpomíná hlavní rozhodčí Roman Zivčak.

V kategorii můžu, kteří běhají na 100 metrů, se na prvním místě umístil Velešín, na druhém Skřidla a na třetím Zubčice. Kategorii žen, s dráhou o 20 metrů kratší, ovládl opět Velešín, druhé místo získala Věžovatá Pláně a třetí Zubčice. V kategorii mladší žáci, s dráhou 40 metrů, se na prvním místě umístila Věžovatá Pláně. Pohár v kategorii starších žáků si domů odvezl také Velešín.

Radka Kmochová