"Když mrzne, sněžíme, ale zatím mrazy nebyly velké," shrnul Petr Dušek, ředitel lipenského skiareálu. "Začali jsme v sobotu, v neděli už to nešlo, pondělí nic moc a teprve v noci z úterý na středu jsme systém mohli spustit naplno. Není to tak, že by čtyři dny v kuse byly mrazy." Že by se na Lipně začalo lyžovat tento týden, podle ředitele nehrozí, moudřejší budou příští týden. Dělají všechno proto, aby mohli lyžování zahájit 14. prosince.

Zasněžování Lipno
Na Lipně v sobotu večer spustili sněžná děla

Nočních mrazů využívají k vytvoření sněhových zásob i na Martě ve Frymburku. "Začátek sezóny u nás máme naplánovaný až na Vánoce," říká Jaroslava Račáková. "Termín patrně měnit nebudeme, vlek i koberec se u nás rozjedou na Štěpána."

Záplet lana pro novou dvousedačkovou lanovku na Lipně.
Lano pro novou lanovku Lipenská zaplétalo deset lidí

Na Hochfichtu plánují zahájit sezónu také v polovině prosince, v sobotu čtrnáctého, i když původně počítali s tím, že by to mohlo být i o týden dřív. "Počasí tento víkend nebude optimální, oteplí se, a tak raději pořádně zasněžit, než se někam hnát," říká Martin Řezáč ze společnosti Lipno Marketing. "Sternstein zahájení sezóny směřuje také k tomuto datu, jakmile zasněží nejdelší sjezdovku a dětský park."

Na budějovickém náměstí se bruslí od 1. prosince.
Nazujte brusle! Kluziště myslí na děti i seniory

Na Hochfichtu mají v provozu zhruba 105 sněžných děl a tyčí a zasněžují páteřní sjezdovky ze všech vrcholů až na Schwarzenberg. "Zasněžují hlavní osu, aby mohli spustit všechna přepravní zařízení, kabinu i sedačky, které obslouží zhruba polovinu z jednadvaceti kilometrů sjezdovek."