Všechny tři kandidáty lze mezi jihočeskými městy řadit v péči o památky na přední místa, soudí ředitel ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ), územního odborného pracoviště v Českých Budějovicích Daniel Šnejd. „V některých parametrech jsou tato města obtížně srovnatelná, například rozlohou, počtem památek, nebo výší prostředků, které mohou na obnovu historických staveb uvolnit. Výběr vítěze není jednoduchý proces a kromě památkového hlediska se přihlíží k celé řadě faktorů,“ zmínil.

Hodnotící komisi složenou ze zástupců Národního památkového ústavu, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Soběslav zaujala především celkovým obrazem v časovém horizontu deseti let. „Městská památková zóna nenabízí tolik turistických atraktivit jako jiná historická města, přesto je vidět v rámci Jihočeského kraje největší posun v naplňování cílů Programu regenerace,“ upozornila Naděžda Pálková z českobudějovického odboru péče o památkový fond.

Plavecký stadion v Táboře.
Plavecký stadion v Táboře se dočká rozšíření. Získá i tobogán a aquapark?

VÝJIMEČNÉ PROJEKTY

Během dekády Soběslavští totiž realizovali výjimečné projekty. „Jde zejména o obnovu hradního paláce, která získala řadu domácích i mezinárodních ocenění,“ upřesnila. Vizáž města zlepšila obnova kostela sv. Petra a Pavla, celková rekonstrukce náměstí Republiky včetně soch a mariánského sloupu, revitalizace Staré radnice i parku u kostela sv. Marka. „Ocenili jsme také jejich přístup k řešení parkování ve městě,“ dodala Pálková s tím, že Soběslav navíc z přihlášených měst investovala do obnovy památek největší množství finančních prostředků z celkových výdajů městského rozpočtu.

Na ocenění nese nemalý podíl také místní rodák a architekt Jaromír Kročák, který s městem dlouhodobě spolupracuje, podílel se jak na úspěšném projektu zabudování knihovny do hradního komplexu tak na dalších jmenovaných projektech. „Staré radnici jako kulturní památce jsme například vrátili historický nádech. Zachovali pseudorenesanční podobu. Budova dostala původní tvář palácové domu včetně obnovení typických kleneb,“ vysvětlil.

Čtyřproudá silnice a bobří hráz – neobvyklá kombinace jen kousek od hranic s Německem.
Bobři se usadili v národním parku hned u čtyřproudé silnice

VZPRUHA PRO PRÁCI

Zdařilá přestavba centrální plochy za 60 milionů loni získala cenu Presta. „Ocenění tohoto druhu nás velmi těší, je to vzpruha pro další práci,“ přiznal architekt Jaromír Kročák. Celý projekt byl podle něj náročný v tom, že jde o náměstí, a jako takové je hodně vidět a jeho revitalizace vyvolávala emoce.

Podle vyjádření ředitele NPÚ v Českých Budějovicích Soběslav o titul Historické město usiluje poprvé a hned vyhrála krajské kolo. Součástí ocenění je i finanční odměna ve výši sto tisíc.

Soběslav bude reprezentovat jižní Čechy a bojovat o celorepublikový titul, který od roku 1994 uděluje ministerstvo kultury. Vítěze vyhlásí v rámci Mezinárodního dne památek až v dubnu.

Čtěte také:

Radnice s kostelem sv. Víta je jednou z dominant centra.
Při rekonstrukci soběslavské radnice našli sklepení
Soběslavské náměstí Republiky získalo prestižní ocenění
Presta ocenila soběslavské náměstí
Pohodlnost interiéru kina si přišel vyzkoušet i sám jeho autor Jaromír Kročák.
Nové soběslavské kino sází hlavně na různé využití
Soběslavští si díky kombinaci moderních prvků s architekturou 13. století vysloužili uznání v soutěži Kompas za záchranu místního hradu. Nyní mají v plánu zrekonstruovat i přilehlou hospodářskou budovu.
Knihovna získala uznání, sklepy poslouží jako pivovar
Nová knihovna se může pochlubit  vkusným a moderním interiérem.
Pro Tábor a Soběslav vyhráli titul Presta