Šetřili deset let. Chtěli si něco koupit na baráček a něco dát dceři na přilepšenou. Bylo to nejméně 80 tisíc korun. Asi před měsícem je vybrala lidská hyena – podvodník. Jiřině Vondráškové (69) a jejímu muži Miroslavovi (80) z Nového Dražejova tak zbyly jen vyplakané oči, bezmocnost a vztek. „Já měla doma nějakou práci a děda byl na dvoře. Najednou se objevil nějaký cizí chlap, že jde opsat elektřinu,“ vzpomíná Jiřina Vondrášková.

 Pak už to šlo podle osvědčeného scénáře. Podvodník požádal pana Miroslava, aby údaje opsal, že musí mluvit s jeho ženou. „Vecpal se k nám do bytu a říkal, že jde vrátit peníze za elektřinu,“ pokračovala Jiřina Vondrášková. Muž hned vyndal pětitisícovku s tím, že nemá zpátky. „Nutil mne, abych se podívala, jestli nemám zpátky. Úplně mne zblbnul,“ popisuje.

Šla tedy do ložnice, kde ve skříni měla uložené peníze. „Asi mne viděl škvírou, i když jsem přivřela dveře. Nesla jsem mu tři tisíce zpátky a chtěla jsem, aby se mi také legitimoval. Šla jsem za ním ven, ale tam nebyl.“

Podvodník té malé chvilky využil dokonale. Prosmýknul se do ložnice a 80 000 korun, schovaných v prádle, bylo jeho. „Šla jsem zpátky a on byl v obýváku. Prý počítá, kolik máme zásuvek,“ dodala Jiřina Vondrášková.

Aby nepozorovaně z domku zmizel, bylo jen otázkou několika vteřin . . . „Pořád slyšíme, že se tohle děje a když se to stalo nám, naletíme také,“ vyčítá si paní Jiřina.

Podle policejní mluvčí Jaromíry Novákové jsou takové případy stále častější. „Od začátku roku už registrujeme na Strakonicku nejméně 12 případů. Scénáře jsou většinou dost podobné,“ říká.

Oba okradení důchodci mají i přes policejní vyšetřovaní jen velmi malou šanci, že zloděj v policejní síti uvízne. A když ano, určitě nebude mít peníze z čeho vrátit. „Od té doby se stále dokola ptáme – co je to za člověka, že beze studu, bez zábran a bez výčitek okrade staré lidi. Co je to za zrůdu,“ nedokáže při vzpomínce na pohnuté okamžiky zadržet Miroslav Vondrášek slzy . . .

Vůbec jsem neměla otvírat, říká důchodkyně

Několik rad, jak se bránit podvodníkům
- Nikdy si nepouštějte cizí lidi do bytu nebo rodinného domku.
- Chtějte vidět legitimaci, pověření nebo občanský průkaz.
- Jakékoliv přeplatky nebo nedoplatky už distributoři energií řeší převodem na účet nebo složenkou. Pokud vám někdo nabízí peníze v hotovosti, je to podezřelé.
- Pokud si nejste jistí, zavolejte k jednání souseda nebo známého.
- Mějte po ruce mobil a v něm zadaná důležitá čísla: Policii ČR (158), dále příbuzných, sousedů a známých.
- Pokud to jde, okatě si opište SPZ auta, kterým podezřelí lidé přijeli.
- Nikdy neříkejte, že máte doma hotovost nebo jiné cennosti.
- Nebojte se předstírat, že je v domě nebo bytě ještě někdo jiný.

„Buďte všímaví, nedůvěřujte každému, nikoho cizího si do bytu nepouštějte a při odchodu z domu, byť na malou chvilku – například na zahradu, do obchodu, k sousedům – vždy uzamkněte dveře!“

Tak radí policejní mluvčí Jaromíra Nováková v návaznosti na stále větší počet podvodníků, okrádajících pod různými záminkami seniory.

Připomíná i jeden z případů posledních dnů. V pátek 29. července neznámí pachatele okradli seniorku (78), která žije sama v rodinném domku ve Strakonicích. Pracovala na zahradě, když nedaleko zastavilo vozidlo, ze kterého vystoupila žena a muž snědé pleti. Muž oslovil seniorku s tím, že hledá elektroměr a přináší přeplatek za elektřinu.

Mezi tím už neznámá žena stála na schodech u domu. Muž vytáhl bankovku v nominální hodnotě 5000 korun a stále tvrdil, že nese přeplatek za elektřinu 2000 korun. Důchodkyně odešla do domu pro peněženku. Za ní ale i neznámý muž se ženou. V ložnici na stolek pak položili bankovku a všichni odešli na přání majitelky domu zpět na verandu. Zde jim vrátila seniorka 3000 korun. Po předání peněz začala žena požadovat podepsání několika papírů. Toho využil neznámý muž a vrátil se do domu pro bankovku. Seniorka si už jen všimla, jak muž vychází po schodech ze sklepa domu. Poté oba odešli a odjeli.
Větší štěstí měla paní L. (76) ze Strakonic. Ta dokázala podvodnici vystrnadit. „Byla jsem na zahradě a za plotem se objevila ženská, že mi jde odečíst elektřinu a vrátit přeplatek. Mohlo jí být tak pětatřicet,“ odvíjí svůj příběh.

V ten okamžik důchodkyně udělala to, co neměla a ani to nedělá – odemkla branku a pustila ji dál na zahradu. „Hned běžela do baráku a hned se tam usadila. A že mi dá přeplatek,“ pokračuje.

V ten okamžik ale zabodovala. „Přeplatek už jsem dostala na složenku, tak jsem začala větřit podvod. Poslala jsem ji pryč, že s ní nechci nic mít,“ odvážila se postavit na odpor. I když měla doma důchod – asi 10 000 korun – měla tolik důvtipu, že nic neřekla. „Nemohla jsem si jí zbavit,“ dodává.
Důchodkyně dokonce začala volat svého zemřelého muže. Chtěla vzbudit zdání, že není v domku sama.

Podvodnice vyběhla ven na zahradu a ještě se snažila něco říct. V tu chvíli paní L. zažila další šok. „Z domu vyšla další žena. Vůbec nevím, kde se tam vzala. Nic se ale naštěstí neztratilo.“

Když obě podvodnice zmizely, důchodkyně se rozklepala – třesoucími se prsty zavolala policii . . .

Právě to Jaromíra Nováková oceňuje nejvíce. „Paní udělala skvělou věc. I když se jí nic neztratilo, zavolala policii a technik mohl zajistit stopy. To bohužel neudělá každý a přitom je to dost důležité,“ vysvětlila.

Mezi nejčastěji používané záminky podle strakonické tiskové mluvčí patří: přeplatek za energie, výhodný prodej zboží, zájem o výkup kožek, vajíček, prosba o vodu, použití toalet, odečty plynu či finanční pomoc při dopravní nehodě příbuzného.