Před 30 lety ale ne všichni byli na jeho prahu slavnostně naladění. 20. prosince v reportáži „I klidná noc má svá překvapení“ popsal Antonín Jakeš policejní kontrolu známých míst. Také ubytovny Sfinxu, „kde u svých hospodských kamarádů nacházejí tajný útulek hledané osoby“.

U bufetu ve Vrátě hlídka nachází bezdomovce, který je podezřelý ze tří trestných činů. Na třetím nástupišti sedí muž se zakrváceným obličejem. „Byl si v bance vyměnit koruny za dolary, potom popíjel v Masných krámech. Na lavičce na nádraží se pochlubil se svým dolarovým kapitálem mladému Romovi. Na třetím nástupišti dostal ránu a potom další…,“ líčí autor.

Ilustrační foto.
Poslední dny starých názvů

Pokračují do vystěhovaných domů na Palačáku, kde mají „svá doupata povaleči a bezdomovci, potulní facíři“. V závěru už může sdělit, že přepadený má otřes mozku a tříštivou zlomeninu nosu, a že přišel o asi 40 dolarů. Hlídka rychlého nasazení lu᠆piče zadržela. Dvě a půl hodiny po útoku, chválí autor.

Ale pojďme vánočně. JP ten den taky pojednala jmelí. Keltští druidové ho považovali za bylinu seslanou bohy. Řekyně Persefoné prý větévkami jmelí odemykala brány podsvětí. Jeho vánoční obliba však pravděpodobně souvisí s jiným mytologickým příběhem. O svátcích slunovratu byl prý při bohatýrských hrách zasažen šípem z větve jmelí Balder, syn severské bohyně Friggy.. Její slzy dopadaly na šíp a obalovaly ho bílými bobulkami. Raněný chlapec jich několik pozřel, uzdravil se a Frigga jmelí povýšila na symbol lásky. Zdobilo vchod do jejího příbytku a kdo pod ním prošel, každého políbila…

Ilustrační foto.
Jihočeská televize na scéně

Pětadvacetkrát kolem zeměkoule – chválil titulek čtyři řidiče Dopravního podniku města, kteří byli den předtím vyznamenáni za milion kilometrů ujetých bez nehody: Jan Capl, Josef Glaser, Petr Kolafa a Vojtěch Písek. Popojížděním od zastáv᠆ky k zastávce, vyzdvihla JP.

Pramen uvádí, že na Štědrý den bude otevřena jen prodejna Pramenka od 7 do 11 hodin. Stejně tak bude prodávat pouze potraviny Prior.

Štědrovečerní večeři pro všechny, kteří nebudou doma, připravují od 18 do 21 hodin českobudějovické hotely Gomel, Zvon a Grand.

Ilustrační foto.
Už tenkrát šermovali o Temelín

21. prosince informovala JP, že části zasedání zastupitelstva města se zúčastnila Dr. Tereza Schwarzenbergová, manželka kancléře. Ten je od 12. října čestným občanem Hluboké nad Vltavou. (Více na webu Deníku.)

V rubrice měření radioaktivity stálo, že 20. prosince v 7 hodin bylo na sídlišti Vltava 0,128 mikroSV/h. Čtenářům, kteří by z toho nevěděli, jestli nemají propadnout panice, úřad vysvětluje, že hodnota přípustného ozáření může dosáhnout až 0,7 mikroSv/h. Tak sláva, Vánoce nebyly ohroženy!