„Ve městě je prázdno,“ konstatoval vedoucí českokrumlovské městské policie Jan Šítal. „Tím pádem prakticky není co kontrolovat. V ulicích se teď potkají maximálně dva tři lidi.“

Strážníci město kontrolují a popřípadě lidi upozorňují, že si opomněli nasadit roušku. „Spíše nám lidé volají a poukazují například na skupinku dětí nebo lidí bez roušek, ale z 99 procent se ukáže, že jsou to členové jedné domácnosti a rodiny. V noci se venku kromě lidí na cestě ze nebo do zaměstnání nepohybuje nikdo.“ O jedné říjnové sobotě strážníci také pokárali skupinu výletníků, která se shlukla v předzahrádce jedné hospody v centru Českého Krumlova, občas strážníci odvážejí opilé na záchytku. Ani bezdomovci moc problémů nedělají, jsou vybaveni rouškami a na noc se někam stahují. „Chválíme občany Krumlova, že se snaží nařízení dodržovat,“ ocenil Jan Šítal.

Klid a mrtvo vládne rovněž v ulicích Vyššího Brodu. „Obyvatelé se chovají, jak mají, vše je v pořádku,“ ujistil vyšebrodský strážník Jaromír Čížek. „Když jdou sami městem bez roušky a okolo nikdo, koho by ohrožovali, není, nic se neděje. Máme tu hodně starších lidí a ti ten kopec na náměstí v rouškách neudýchají. Tak chápeme, když jsou sami, že si roušku sundají.“ Nařízení vzorně plní a roušky nosí i členové tamní vietnamské komunity. „Ti si je nasadili nejdřív ze všech, jsou na roušky zvyklí,“ podotkl Jaromír Čížek.

Bez problémů je to i v Dolním Dvořišti, kde na pořádek dohlíží obecní policie. „Kontroly provádíme, ale v ulicích je prázdno, lidé se neshlukují a na autobusových zastávkách mají cestující roušky,“ shrnul strážník Václav Ottenschläger.

Zato v Kaplici už nějaké pokuty padly. „Nejčastěji řešíme popíjení alkoholu na veřejnosti, a to hlavně s agenturními pracovníky a lidmi na okraji společnosti,“ říká vedoucí strážník Martin Griga. „Nějaké pokuty padly i na autobusových zastávkách, asi dvě tři, kde se nenošení roušek dělo opakovaně. Jinak se zatím snažíme vše řešit – jako třeba shlukování mládeže – napomenutím.“ Pokut za konzumaci alkoholu na ulici strážníci udělili osm devět pokut. „Celkově ale obyvatelé Kaplice vládní nařízení dodržují a v noci nevycházejí z domovů,“ chválí občany Martin Griga.