Volarský starosta Vít Pavlík s výpravkou a jeho choť Kateřina se saxofonem, což dalo všem jasně najevo, že styl první republiky bude dominovat. Vláček se rozjel směr Nové Údolí je jedna strana nostalgických jízd. Druhá zaveze milovníky a zájemce o jízdu s párou po šumavských kolejích do Lenory.

Jízd to byla pěkná, neb s námi jel i pan výpravčí, recesista spisovatel pan Roman Kozák s vnukem, nechyběl známý mistr reportáže filmové a to režie, střih, kamera v jednom, tedy Jan Voldřich, který dal vzpomenout na Martina Friče, který tak rád po železnici jezdíval, nechyběl pan předseda Pošumavské jízdní dráhy Pavel Kosmata a zvláštní pohádkovou měnu rozdával Marcel Götz z České pohádkové akademie a vše fotil a krajinou i jízdou se kochal Jaroslav Pulkrábek ředitel volarské kultury a mnoho dalších významných osobností. Dobrou náladu na palubě otevřeného vagonu dokreslila hrou na saxofon Kateřina Pavlíková a bylo to swingem stylové.

Ve středu 6. července se Husinec probudil do slunného rána. Husovy oslavy jsou až do večera.
OBRAZEM: Husinečtí oslavují Mistra Jana, diváky nadchly mažoretky

Na Nové Údolí přijíždíme přesně. U Studené Vltavy hasiči Národního parku doplňují žíznivé mašince tekutinu nejdražší tedy pro ni je to nefalšovaná voda z šumavského toku. Mašinka se otočí a pro ty co jsou v otevřeném vagónku přišel velký zážitek, mají válec lokomotivy téměř na dosah ruky. Větřík, kouř z komína, přejezdy, mávající lidé a dobrá nálada tak se začalo Šumavské léto s párou na volarsku. Jízdenky je možno zakoupit na Ezopu ČD, kde je i jízdní řád, ten najdete i ve Volarském informačním centru.

Ladislav Beran