Švestky do bramborového těsta balil ve čtvrtek dopoledne kuchař Michal Hugo Dosek. V nabídce měl i švestkové sirupy a koláč. „Žena Iveta pekla koláče a lidé je mají moc rádi. Stejně tak knedlíky, které tu válím v bramborovém těstíčku,“ řekl s úsměvem kuchař. Iveta Dosková knedlíky posypávala strouhaným perníkem, strouhankou či mákem a posypávala cukrem.

„Švestky máme ze Lhenic na Budějovicku. Máme je ze soukromého sadu, kde jsme ve středu lezli po stromech. Jsou sladké a bez červů,“ pochvaloval si Michal Hugo Dosek. U stánku stál ve čtvrtek na náměstí Přemysla Otakara II. od šesti hodin ráno. Za dva dny přibližně vyválí tisíc knedlíků. „Pracuji s bramborovým těstem. Tvarohové se hodí spíše na meruňkové knedlíky. S tvarohovým těstem se pracuje velmi těžko v takových podmínkách, jako máme zde. Tady se lépe pracuje s bramborovým těstem,“ líčil muž, který se zúčastnil těchto trhů již po osmé.

U Sedlce na Českobudějovicku už slouží nová lávka pro pěší a cyklisty přes silnici České Budějovice - Písek.
U Sedlce už slouží lávka přes silnici na Písek

„Švestkové trhy se dělají v době, kdy švestky skoro nejsou. Jeden rok jsme se sháněli z Polska. Jsme rádi, že jsou letos trhy posunuté o týden, a že jsme si mohli švestky nasbírat ze stromu. Rok od roku je to jiné. Záleží, jaké je jaro,“ přiblížil kuchař. Gastronomii studoval ve slovenské Žilině.

Trhy potrvají do soboty 10. října. Lidé tak mohou na náměstí Přemysla Otakara II. navštívit celkem 100 stánků.