V pondělí 27. května dopoledne se konalo slavnostní otevření nových výjezdových garáží u stanice profesionálních hasičů v Chýnovské ulici. Hasiči tak získali nejen osm stání pro svoji zásahovou techniku, ale také zázemí, kde mohou školit celkem 1500 dětí, které je ročně navštíví, nebo poskytnout útočiště lidem po hromadných nehodách.

Nová budova vyrostla na místě částečně zbouraných přístřešků a volné parkovací plochy. Vyšla na více než 23 milionů korun s DPH, přičemž Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky uhradilo 14,5 milionu a Jihočeský kraj zhruba 8,7 milionu korun.

Ředitel Hasičského záchranného sboru Tábor Petr Hojsák poděkoval všem, kteří se na stavbě podíleli, zvláště pak firmě Památky Tábor, jež stavbu realizovala. „Jsem nesmírně rád, že se to celé takhle povedlo,“ okomentoval. Pochvaloval si moderní systém výjezdů, kdy hasiče nezdržují zbytečné přípravy vozů a celý výjezd zvládnou do dvou minut.

Studie na výstavbu garáží spatřila světlo světa už v květnu 2016. Původně se budova měla slavnostně otevřít už na výročí 100 let republiky.

První požární stanice v areálu stála už v roce 1959, v roce 1994 zde přibyla ještě zdravotnická a záchranná služba. „Záchranářům nyní uvolníme prostor na parkovišti a sklady,“ dodal Petr Hojsák.

Akce se zúčastnil také náměstek hejtmanky Jihočeského kraje Jaromír Novák, starosta Tábora Štěpán Pavlík a senátor Jaroslav Větrovský. „Byl jsem u toho, když Petr Hojsák přišel s úmyslem vystavět garáže. Patří mu za to velký dík,“ zmínil Jaroslav Větrovský, který také připomněl, jak prospěšnou práci hasiči vykonávají.

Petr Hojsák poté návštěvníky provedl po nové budově. „Víme, že je tu špatné podloží, proto jsme požadovali, aby budova měla železobetonovou konstrukci,“ prozradil. Pochvaloval si novou multimediální učebnu. „Děti se tu budou učit, jak předcházet požárům i jak poskytnout první pomoc,“ poznamenal.

Poté se zastavil u zázemí určeného pro lidi v krizi a po hromadných nehodách. „Po 30 letech u hasičů jsem několikrát zažil, že lidé například po požárech zůstanou bezprizorní, třeba jen v papučích,“ dodal s tím, že tento prostor jim nově poskytne útočiště.

Prohlídku zakončila názorná ukázka toho, jak hasiči sjíždí po tyči při zásahu.

Na táborské hasičské stanici pracuje celkem 55 profesionálních hasičů, k dispozici mají 16 kusů výjezdové techniky.