Hasiči nabídli dva testovací týmy, které už testovaly v Soběslavi, ve Vimperku, ve Veselí nad Lužnicí a v Třeboni a kteří budou v této práci pokračovat po dobu čtrnácti dnů. „Tady v Třeboni dneska testuje náš červený tým. Tuto práci vykonávají hasiči, kteří mají zdravotnické vzdělání a byli i speciálně proškoleni přímo pro testování covidu-19. Pozitivních jsme zatím našli velmi málo, jedná se o jednotlivce,“ dodala Vendula Matějů.

Na testování učitelů antigenními testy se podílí i jihočeští hasiči. Ve čtvrtek vyjeli do Třeboně.
Jihočeští pedagogové se do testování na covid zrovna nehrnou

V Třeboni bylo ve čtvrtek otestováno 60 učitelů. Protože se testuje tzv. antigenními testy, dozvěděli se všichni výsledky během 15 minut. Nejvíce covid-19 pozitivních učitelů zatím našli hasiči právě v Třeboni, už během čtvrtečního rána se nemilou zprávu dozvěděli čtyři lidé. Ty čeká v pátek opakované testování, tentokrát v jindřichohradecké nemocnici, kde se rozhodne, jestli půjdou do karantény.

Učitele nyní testují v kraji čtyři mobilní týmy. „Jde o dva týmy Hasičského záchranného sboru spolupracující s nemocnicemi Tábor, Jindřichův Hradec a Prachatice a dva týmy z nemocnic v Českých Budějovicích a Strakonicích,“ popsala situaci krajská koordinátorka testování a předsedkyně představenstva Jihočeských nemocnic Zuzana Roithová. Na testy se mohou objednávat jednotlivci i skupiny a učitelé si mohou domlouvat i náhradní termíny testování.