Katova ulička

Kde: Kadaň
Proč právě sem: Nejužší pojmenovanou ulici v České republice najdou lidé v Kadani. V některých místech je široká pouhých šestašedesát centimetrů. Katova ulička spojuje Staré město se Špitálským předměstím. Vybudovali ji ve čtrnáctém století jako stoku. Později po ní procházel místní kat cestou k popravišti.
Kde se v uličce zastavit: U blízkého Katova domu, kde žil Ignác Kayl. Podle pověsti dodnes v ulici straší i se zazděnou rouhavou jeptiškou.

Medvědice Cora v brněnské ZOO
Bílý tygr v Liberci, lední medvěd v Brně. České zoo lákají na jedinečná zvířata

Plačkova ulice

Kde: Boskovice
Proč právě sem: Na začátku Plačkovy ulice lidé uvidí dochovanou bránu do boskovické židovské čtvrti. Návštěvníci se mohou pokochat pohledem na pět obytných domů se zajímavou historií. Například dům číslo 45 sloužil jako masný krám, poté hostinec, škola a nakonec jako sídlo moravského zemského rabína Abrahama Plačka.
Kde se v uličce zastavit: U nejmalebnějšího domu v ghettu číslo 12, který má nepravidelný tvar a přístavek ve tvaru apsidy.

Váchalova ulice

Kde: Litomyšl
Proč právě sem: Rozumný vždy myslí na ledviny játra, není-li v tom líh, co pije, pátrá. I tento citát z Krvavého románu Josefa Váchala zdobí spolu s dalšími výjevy celou délku uličky spojující Smetanovo náměstí s Mariánskou ulicí. Sgrafity napodobující dřevoryty z knihy vytvořili na zdech v roce 1998 mladí restaurátoři na počest známého umělce.
Kde se v uličce zastavit: Koho fresky zaujmou, může se v Litomyšli podívat i k Váchalovu muzeu zvanému Portmoneum.

InfografikaZdroj: Deník

Podzámčí

Kde: Vimperk
Proč právě sem: Malebná historická ulička Podzámčí ve Vimperku láká návštěvníky k dělostřelecké baště Haselburg a vimperskému zámku. Lidé uličkou vystoupají do mírného kopce podél hradeb. Po cestě uvidí i hrázděný dům. Asi v polovině ulice za Černou bránou se jim naskytne nádherný výhled na Vimperk a okolní kopcovitou krajinu.
Kde se v uličce zastavit: U Černé brány, která bývala součástí městského opevnění. Měšťané ji postavili poté, co král Vladislav Jagellonský povýšil Vimperk na město.

Naučná stezka Markomanů v Dobřichově
Milovníky historie potěší archeoskanzeny. Oppida však z Čech téměř vymizela

Březanova ulice

Kde: Třeboň
Proč právě sem: Historickou ulici Březanova lemují gotické a renesanční měšťanské domy. Lidé se mohou procházet ve stínu romantického podloubí. V minulosti ulice spojovala zámek a bývalý augustiniánský klášter. Nese jméno po významném historikovi 17. století Václavu Březanovi, který zde žil.
Kde se v uličce zastavit: Před renesanční budovou, kterou nechal postavit Petr Vok z Rožmberka jako rodinný archiv. Návštěvníky zaujme sgrafitovou fasádou.

Blahoslavova ulice

Kde: Třebíč
Proč právě sem: Po kamenných kočičích hlavách se projdou lidé, kteří zavítají do židovské čtvrti v Třebíči. Ulička začíná na Tichém náměstí u Přední synagogy. Návštěvníky zavede až na náměstí rabína Ingbera, kde najdou druhou židovskou synagogu zvanou Zadní. Židovskou čtvrtí se lidé projdou i s průvodcem, který jim ukáže nejzajímavější místa.
Kde se v uličce zastavit: U muzea v domě Seligmanna Bauera u Zadní synagogy. Lidé uvidí přípravnu košer pokrmů i to, jak vypadalo bydlení chudé židovské rodiny.

Napajedla

Kde: Znojmo
Proč právě sem: Návštěvníky čeká z Napajedel okouzlující výhled na údolí řeky Dyje, Kraví horu, hradní rotundu či železniční viadukt a klášter v Louce. Kvůli skalnatému podloží Znojma měli lidé problém s budováním studní, proto hnali dobytek k řece a dováželi vodu právě po této cestě. Dříve na začátku ulice stála gotická brána.
Kde se v uličce zastavit: Uprostřed cesty lidé najdou empírovou kapli, kterou vybudoval koželužský mistr Bauer pro barokní sochu.

Na Zádomí

Kde: Nové Město nad Metují
Proč právě sem: Okolo městských hradeb se lidé projdou uličkou Na Zádomí. Původně na jejím místě byl volný prostor mezi domy a opevněním, který obránci používali k odrážení nepřátel. Později tam vznikla romantická ulička, jež nabízí úchvatný pohled na řeku Metuji a celý kraj.
Kde se v uličce zastavit: U pomníku zakladatele města Jana Čerčinského z Kácova. Jeho sochu na kraji náměstí postavili v roce 2001 k pětistému výročí založení města.

Muzea i rekreační chaty. Díky nadšencům ožívají někdejší bunkry novým životem
Muzea i rekreační chaty. Díky nadšencům ožívají bunkry novým životem

Ulička Na Bídě

Kde: Polička
Proč právě sem: V uličce Na Bídě si lidé užijí překrásnou procházku pod městskými hradbami, které obepínají celé historické centrum města. Návštěvníci se projdou podél roubených domků. Nejsou to původní obydlí městské chudiny, která pod hradbami dříve žila, ale jejich repliky. Při procházce podél hradeb mohou lidé pokračovat i v uličce Parkány.
Kde se v uličce zastavit: Před Šenkem nožíře Dobroty. Uvnitř stylové hospůdky se lidé občerství a navíc se dozví Dobrotův životní příběh.

Jaroňkova ulička

Kde: Štramberk
Proč právě sem: K věži Štramberská trúba lidi zavede malebná Jaroňkova ulička. Návštěvníci uvidí valašské roubené domky z osmnáctého století, které patří do městské památkové rezervace. Na konci uličky na ně čeká překrásný výhled ze zámeckého vrchu. Ještě lepší výhled budou mít z rozhledny na vrcholu Štramberské trúby.
Kde se v uličce zastavit: U kamenného oblouku s latinským nápisem Cuius regio - eius religio. Nápis v překladu znamená koho vláda, toho víra a odkazuje k uzavření Augšpurského míru po náboženských válkách v polovině 16. století.

 InfografikaZdroj: Deník

Lucie Kohoutková, Ladislav Zouhar

DinoPark v Doubravě na Karvinsku.
Zábavní parky lákají. Procvičte si mozek, nebo vylezte na dinosaura