Oprava povrchu komunikace ulice Boženy Němcové má vyjít město na 6,6 milionů korun. „V některých místech už jsou srovnány obrubníky, v celém uvedeném úseku se zfrézuje asfaltový povrch, provede se sanace narušených míst a poté dojde k pokládce nového asfaltu," popisuje aktuální i chystané práce náměstek primátora Ivo Moravec.

Jihočeští hasiči vyrazili na pomoc při likvidaci rozsáhlého požáru na Hřensku.
OBRAZEM: Hasiči z jihu Čech už zasahují u požáru lesa v Českém Švýcarsku

"Samotné frézování a sanace začnou 2. srpna, což je důležité datum zvláště pro řidiče, protože dojde k uzavírce. Ta se ale netýká vozů MHD, záchranné služby a rezidentů,“ doplnil Ivo Moravec. Pokládka obrusné vrstvy je plánovaná na víkend 13. a 14. srpna 2022. V případě nepříznivých klimatických podmínek se přesune na náhradní termín od 20. do 21. srpna. Na tyto práce bude opravovaný úsek pro dopravu uzavřen, pokládka bude prováděna v celé šířce komunikace.

Zastávky dočasně zruší

„Požadovaný termín dokončení opravy byl do 31. srpna s tím, že bude v maximální možné době zachovaný průjezd vozidel. Zhotovitel, společnost STRABAG, navrhl technologický postup opravy, který bude výhodnější a zkrátí termín prací do 14. srpna, ale vyžádá si úplnou uzavírku pro běžnou dopravu s výjimkou vozů záchranné služby, rezidentů a MHD," zmínil Ivo Moravec. Zastávky Parkoviště Dynamo, Grünwaldova a Janská budou dočasně zrušeny a jako náhradní budou na objízdné trase sloužit zastávky MHD Samson a Poliklinika Jih.

Krajská nemocnice, stará budova, květen 1971. Foto ze sbírky fotografií a pohlednic Jiřího Dvořáka poskytl Státní okresní archiv České Budějovice.
Takhle vypadaly Budějce. Nemocnice byla ústav zdraví a v Plachého stála sirkárna

Odbor dopravy a silničního hospodářství magistrátu v této souvislosti stanovil přechodnou úpravy provozu v ulicích Mánesova, Lidická tída, L. M. Pařízka, L. B. Schneidera, Pabláskova, E. Pittera, B. Němcové, Janská, Grünwaldova a S. K. Neumanna.

V Krčínově ještě v srpnu

Tento týden začaly práce na opravě povrchu vozovky v ulici Krčínova č. 26 až po č.10. „Starý a nevyhovující povrch vozovky se odfrézuje a poté obnoví. Dojde i na výměnu poškozených betonových obrubníků, opravu stávajícího chodníku i kolmých parkovacích stání. Zmiňovaný úsek bude úplně uzavřen a město za obnovu zaplatí 3,8 milionu korun,“ popsal akci Ivo Moravec. Práce mají skončit do 23. srpna.

Stavba tepelného přivaděče z Jaderné elektrárny Temelín pro Teplárnu České Budějovice. Pokládka u Křivonosky za úplné uzavírky.
Horkovod z Temelína už se ukládá u Budějovic do země

Úplná uzavírka ještě tento týden trvá v Českých Budějovicích také v ulici Ke Studánce v úseku mezi ulicí Doubravická a křížením stavby dálnice D3. Omezení platí od 20. do 27. července 2022. Důvodem je pokračující realizace stavby ,,Dálnice D3 0310/I Úsilné – Hodějovice – oprava dešťové kanalizace“. Objízdná trasa není stanovena.

V Husově ulici

K novým aktuálním dopravním omezením patří také oprava chodníku na Husově třídě v úseku od ulice Branišovské po Kijevskou. Začala 12. července a dotkne se zejména zastávky MHD U Parku.

Důvodem je nevyhovující stav povrchu chodníku i zálivu zastávky. Stavební práce budou realizovány po etapách s předpokládaným ukončením do 31. 8. 2022. Náhradní zastávka MHD bude zřízena ve směru jízdy ve vzdálenosti několika metrů, konkrétně před objektem Husova tř. 68 a 70. Práce provádí společnost ProTeren s.r.o.