Rozsáhlý projekt záchrany sedmi hořických kašen je u konce. Náročná oprava prováděná po etapách trvala čtyři roky. Hořické náměstí je značně svažité a toho v minulosti využili předchozí obyvatelé k vybudování soustavy hned sedmi kašen, které vedly vodu středem náměstí. Kašny z druhé poloviny 19. století jsou celorepublikový unikát, který se Hořickým podařilo zachránit.

„Jsme šťastní, že se podařilo celý projekt dotáhnout do konce,“ říká starosta Hořic na Šumavě Martin Madej. Oprava kašen nebyla nijak jednoduchá. Restaurátoři si „užili“. „Ukázalo se, že problémem jsou úpravy okolního terénu v minulosti,“ řekl starosta.

„Také dřívější víceméně amatérské opravy kašen byly z dlouhodobého hlediska spíše kontraproduktivní,“ doplnil starosta.

Kamenné kašny jsou nyní opět funkční, plné vody a díky tomu, že se městys nebál výrazné úpravy vzhledu náměstí, teď na náměstí pěkně vynikají. A spolu s nimi neméně unikátní historický kamenný pranýř.

„Středověký pranýř je z roku 1549,“ upřesnil starosta. „Údajně je nejstarší v Čechách! Zrestaurovali jsme ho před pěti lety.“

Staré a především nebezpečné stromy na náměstí letos navíc nahradila nová zeleň a městys nechal vybudovat nové chodníky a obrubníky. „Náměstí se tak stalo krásnou odpočinkovou zónou,“ láká k návštěvě Hořic na Šumavě Martin Madej.