Nákaza koronavirem se nevyhnula ani pracovníkům Obecního úřadu v Kájově. Na konci srpna se na lékaře obrátila jedna z pracovnic a test vykázal, že je na covid-19 pozitivní.

„Já jsem byl předtím měsíc pracovně mimo provoz a když jsem na úřad 31. srpna přišel, potkal jsem kolegyni, které nebylo dobře,“ líčil starosta Kájova Bohumil Šíp. „Po ní jsme šli na testy postupně všichni.“ Výsledkem byli čtyři lidé postižení koronavirem. Sám starosta mezi ně nepatřil.

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov 2019. Ilustrační foto.
Mezinárodní hudební festival Český Krumlov začíná

Obecní úřad byl tedy uzavřen a na dezinfekci jeho prostor povoláni českokrumlovští hasiči.

Zrušený koncert Kájovští zrušili koncert Druhé trávy, který se měl konat v pátek 18.9. v boletickém kostele.

Dezinfekci v těchto případech provádějí specializované firmy, nebo jsou na místo vysláni profesionální hasiči. „Ti jsou samozřejmě vybaveni ochrannými pomůckami,“ říká Pavel Rožboud, ředitel krumlovského územního odboru HZS Jihočeského kraje. „Používáme rozprašovače ruční nebo motorové či vyvíječe ozónu podle situace na místě.“ „Při dezinfekci spolupracujeme s krajskými hygieniky,“ doplnil Pavel Rožboud.

Ode dneška je kájovský úřad zase v provozu. „Otvíráme a doufám, že vše bude v pořádku,“ podotkl starosta. Na úřad je pochopitelně vstup jenom v rouškách a k dispozici je dezinfekce na ruce.