Jak sdělila vedoucí táborského útulku Kamila Šťastná, do soutěže se zapojili především kvůli rozšíření o kočičí sekci. „Hlasování potrvá až do ledna na sociální sítí, vítězí ten projekt, který nasbírá nejvíce liků od veřejnosti,“ vysvětlila.

KOČÍCÍ OTÁZKA

Kočky jsou samy o sobě velmi těžkou otázkou dnešní doby. „Kočičích útulků je málo, přitom každá obec či město má dle zákona povinnost se o taková opuštěná zvířata postarat. Chceme naší praxí inspirovat ostatní, že tato zákonná nařízení se dají plnit, jen stačí najít správnou cestu,“ míní Kamila Šťastná.

Problém s množícími se toulavými kočkami již dříve komentovala také táborská místostarosta Michaela Petrová, proto druhé největší krajské město zřídilo prostory v útulku, které spravují Technické služby města Tábora (TST). „Zraněné kočky se musely totiž rozvážet po okolí po soukromých depozitářích, proto jsme přistoupili k tomuto rozšíření útulku,“ upřesnila místostarostka, že nyní má útulek kapacitu 30 psů, a i stejný počet koček.

Rozšíření Útulku Tábor pro kočky: Dvě oddělené karanténní místnosti se striktními hygienickými pravidly umožňují adekvátní péči ošetřovatelek o kočky a koťata po přijetí. Pravidla a vybavení karanténních místností znemožňují přenos nákaz nově přijatých zvířat mezi sebou. Strategické je rovněž samotné umístění oddělených karanténních místností od prostor s kotci a s kočičí hernou, kde jsou již umístěna zvířata zdravá, po očkování. Pro kočky po operaci či pro kočky zraněné, jež je nutno z různých důvodů izolovat, slouží pooperační kotce ve veterinární ordinaci v útulku. Kotce pro zdravé a naočkované kočky a koťata jsou vybaveny škrabadly, pelíšky, průlezkami apod. Kočičí herna je pak vyložena určena pro kočičí radovánky, čemuž odpovídá pestré a zábavné vybavení místnosti. Po celou dobu pobytu v útulku je o zvíře postaráno jak z hlediska veterinárního, tak z hlediska ošetřovatelského. Díky profesionálně vybavenému kočičímu fotokoutku lze pořizovat vizuálně atraktivní fotografie, inzerce je úspěšná a zvířata odjíždějí záhy do nových domovů.

POSTAVILI SE ČELEM

Rozšíření a rekonstrukce útulku vyšly na 3 miliony korun. „Kočičí otázka bývá tabu, které se nehodí řešit. V Táboře jsem před tímto problémem však rozhodně oči nezavřeli, ale zcela zodpovědně se k řešení složité situace postavili,“ vysvětlil jednatel TST Michal Polanecký.

"Kastrované kočky jsou zdravější, silnější a dožívají se vyššího věku. Myši samozřejmě chytají dál," říká Miroslava Pešková z SOS Animal.
Kočky se množí geometrickou řadou, jediná pomoc je včasná kastrace

Vytvořili nejen propracovaný a fungující systém péče včetně následné kastrace pohlavně dospělých jedinců, která jako jediná opravdu řeší nekontrolované množení koček. „Útulek je také velmi úspěšný v oblasti hledání nového domova, díky snímkům od profesionálního fotografa a webovým stránkám se nám daří umisťovat naše svěřence do nových domovů velmi rychle, kolikrát jsou zvířata zamluvena dříve, než uplyne předepsaná karanténa,“ dodala Kamila Šťastná, že letos už umístili více jak stovku koček.

Letos může veřejnost útulek podpořit také zakoupením dobročinného kalendáře na příští rok. Koupit ho lze v provozní době přímo v útulku na Vápenné strouze či v prostorách TST. Hlas projektu lze udělit přímo na facebookové stránce Národní sítě zdravých měst.