Jelikož tato houba rozkládá staré smrkové šišky, najdete ji jen na nich nebo v jejich těsné blízkosti. A i když je maličká, roste v tak velkých skupinách, že se vyplatí si do lesa dojít speciálně na ni. „Penízovka smrková je jedlá houba zajímavá především časnou dobou růstu. Uplatní se však spíše jako ozdoba, například do polévek, protože nasbírat větší množství drobných kloboučků (třeně jsou příliš tuhé) je úkol vpravdě kyklopský,“ píše se v atlasu hub České společnosti mykologické. Tam najdete i podobné druhy a zároveň návod, jak je mezi sebou odlišit.

Penízovka smrková má 10 až 25 mm široký klobouk, starší kusy občas i o něco větší, nejčastěji je hnědá nebo okrově hnědá, může být ovšem i šedá nebo šedohnědá a tuhý, houževnatý třeň. Má příjemně houbový pach i chuť.
A co s ní v kuchyni? Využít ji můžete v polévce, výborná je na másle a skvěle si hodí také k masu.
Na Lipně už, díky teplému jarnímu počasí, svá zimoviště opouštějí zmije. Podívejte se na jednu takovou ve fotogalerii: